Pun Mesec u BIKU {horoskop za 27.oktobar - novembar 2015}: “...it’s loving with one’s inside, with one’s stomach.”


Elizabeth Taylor and Richard Burton photographed by Douglas Kirkland, 1965.


“I shall steep my soul in emotion. I love the sticky leaves in spring, the blue sky — that’s all it is. It’s not a matter of intellect or logic, it’s loving with one’s inside, with one’s stomach.” — Dostoyevsky




Ako vas je ova jesen iznurila, pre svega monotonijom i samoćom, imam radosnu vest! Konačno prestajemo da nosimo crnjinu, sami za sobom. Iako je Sunce ušlo u Škorpiju, nećemo da se trujemo plinom i guramo glavu u rernu, kao manično depresivna Silvija Plat {Škorpija sa Venerom u Devici}. Ni ona to nije morala {kasnije će vam biti jasno zašto je spominjem}. Novembar je predviđen za nova zaljubljivanja. Kosmos je osmislio neobičan, dupli scenario. Pojedinima donosi i stara „dobro poznata“ lica – iz nekog od prethodnih života. Karma has no deadline. No, spomenuti drugi tabor će morati dobro da raskolači oči, da ne bi naleteo na kakvog pogubnog Ted Hjuza!

Sve počinje da se zakuvava sa punim Mesecom u Biku {27.oktobar} – koji se dešava na samom stepenu egzaltacije. Njegov sabijski simbol daje divnu sliku ćupa sa zlatom „na kraju duge“. Ponekad ono najlepše dolazi gotovo niotkuda, sa satenskom mašnom. Vreba nas tamo gde se najmanje nadamo ili kada dignemo ruke od potrage, čekanja. Posle silnih pljuskova i sivila, red je da se {nečije} nebo razmaže u bogatoj paleti boja. Akcenat je više na unutrašnjem „ćupu“ {zbog energije fiksnog krsta}, u kom se krije i barokna ljubav. Ovo je raskošan dijapazon pravih vrednosti, ništa bofl neće uroditi plodom. Nagrada se smeška tamo gde je duša čista, gde se pokazuje iskrena, topla i nesebična emocija. Oni skloni „prožderavanjima“ (drugih) – neće proći veselo. Pun Mesec u Biku nam pomaže i da pronađemo pupčanu vrpcu sa svojim suštinskim korenima, da se vratimo u svoju bazičnu prirodu i povežemo sa njom. Da napipamo ubrzan puls svojih hedonističnih emotivnih potreba i želja. Pre svega, da ih nahranimo. Trigon Venere-Plutona nas uči da ljubav nije samo davanje već i primanje, i da je kao takva vrlo moguća, ne zbir praznih halucinacija. Možda jeste retkost, ali ne i iluzija. Zato ćemo ponovo da preispitamo odnose, dokle smo dogurali sa njima, ko je zaista vredan a ko običan, nezasiti parazit. Bašta mora da se oplevi {11.novembra}, da bi procvetala na proleće {mlad Mesec u Biku}.

„Somewhere over the rainbow, blue birds fly and the dreams that you dreamed of, dreams really DO come true...“ Duga kao most između ovozemaljskog i nebeskog je znak da se ČUDO sprema {stepen egzaltacije Meseca se vezuje za alhemiju}. Unutrašnje se spaja sa spoljašnjim. Duša pronalazi „telo“. Ono što osećamo na intuitivnom nivou, sinhronizuje se sa racionalnim umom. Ono što mislimo da je nemoguće, postaje vrlo moguće. Ono što tražimo, konačno se pojavljuje u konkretnoj formi. Dobijamo potvrdu da smo na pravom putu ili nam se isti jasno oslikava. Moramo da utvrdimo šta je ćup sa zlatom – možda baš nešto što do sada nismo ni primećivali. Venera sugeriše da važne poruke dolaze na neobičan način, iz nepoznatih izvora, čak i zahvaljujući „neozbiljnoj“ radoznalnosti. Postajemo kosmički „kanali“ i vidovite sposobnosti se uvećavaju. Intuicija je naglašena, snovi prekognitivni, a osećaji u stomaku ne lažu. Stepen Sunca ukazuje na buđenje vere, prosvetljenje, „nevinost“ koja se oslanja na „duhovno iskustvo“; na mlade koji traže svoje gurue i donose drugačiji „novi svet“ {koji dobija i svoj smisao, formu}.

Ipak, ne zaboravite da je duga kratkotrajan i nenametljiv fenomen sa svojim nežnim pastelnim tonovima. Sa pokunjenim pogledom, teško da ćemo da je ulovimo. Nekad je „blago“ ispred nosa, ali ga ne vidimo {ili ne kao takvo} jer nam je fokus na pogrešnom mestu. Umesto u nebesa, gledamo u dobru staru kanalizaciju. Koren emotivne ambrozije se može iščupati u danima koji dolaze. Severni Čvor na Veneri nas opominje da je vreme za evoluciju – da su izvesne ljubavi isceđene kao limunčić {u stadijumu truljenja} i da nemaju više svrhu za naš duševni razvoj. Preostali končići iz rane {one od avgusta} se vade. Ovo je finalna etapa pročišćenja od teških emocija i zaostalih „vrzino kolo“ odnosa. Završavamo proces: KOMPLETNO. Moć regeneracije {Sunce u Škorpiji} i emocionalna snaga {Mesec u Biku} su na zavidnom nivou, što treba mudro iskoristiti. Pun Mesec je zapravo i kulminacija onog što smo {ako smo} započeli tokom mladog Meseca u Vagi; ali i SVEGA od 18.maja. Pre dve nedelje smo govorili o mogućnosti izlaska iz „zatvora“, ako pamtite. Ko je odlučio da ostane u ropstvu, pored širom otvorenih vrata... pa, verovatno voli Kafkine procese. Kako on sam reče: slobodan sam, zato sam i izgubljen. Suženi ili „nepostojeći“ izbori umeju da oslobađaju od odgovornosti, daju dobar alibi za svaljivanje krivice na tuđa pleća. Nego, da se vratimo na lepšu temu. 

Mars i Venera su u konjunkciji {egzaktno 3.novembra, u Devici} do 17.novembra – rade na instant privlačnosti između ljudi; stvaranju novih, strastvenih veza. Oboje hrle ka Severnom Čvoru. Tokom punog Meseca je prisutan i trigon Plutona {Sunce u Škorpiji} i Venere {Mesec u Biku} sa svojom ljubavnom agonijom i ekstazom. 28.oktobra Pluton formira trigon sa Mesecom. SUDBINSKI i karmički susreti su na pomolu tokom novembra. Pluton-Venera govore o suštini odnosa koji slede.



Kada Pluton inficira Venerino tkivo, spasa nema; nemoguće je zaustaviti širenje njegove prodorne infekcije. SAMO fizički možete da pobegnete, drugačije nikako. Na distanci se stvara i veća opsesivnost, kao da nemate dovoljno kiseonika kada on nije prisutan. Povuče se da bi povratio svoju moć. Lisica je malom princu rekla da postaje zauvek odgovoran za ono što je jednom pripitomio {ružu}. Plutonu je, u ovom aspektu, to kristalno jasno. Brine o Veneri i kada je „malo“ muči svojim manipulativnim metodama. Zna tačno gde je njen limit, kad da prestane sa tretmanom, jer nema nameru da je uništi – iako se njoj na početku tako čini. Svaka kriza koju prežive čini njihov hipnotičan ples još intenzivnijim i privlačnijim. Pluton bi da se SJEDINI sa Venerom, da je ogoli do mesa i kostiju, počisti njeno nataloženo „smeće“ {jer to je njegov posao} – a sa njim je prvo mora suočiti. Želi da je transformiše do srži, da je kremira i iz pepela ponovo stvori, i tako u krug. Sve dok ne bude kompletno pročišćena i „samospoznata“, a on zadovoljan kako je maestralno odradio svoj posao. Zbog toga ona prvo oseća {privlačan} strah i pokušava da pobegne – ali to zaista nije moguće. Ako mu se i otrgne, pobegne iz „podruma“ {prekidi su mogući jer su i neophodni}, nakon nekog vremena se ponovo sastaju kao dve aveti. Da nastave tamo gde su stali – iako nikada i nisu. Od Plutona zavisi dokle delirijum traje. Iako on ume Veneru da rastavi, ona zahvaljujući njemu uči kako SAMA da se sastavlja, da od rasutih delića napravi mozaik sa umetničkom vrednošću; takođe sebe bolje upoznaje kroz testove koje joj nameće. Sa njim prelazi sa jednog nivoa na drugi, što ranije {pre Plutona} nije ni znala da može. Kad shvati dokle ju je odgurao, ona mu je veoma zahvalna. U nekadašnjim preprekama vidi ključ svojih potencijala. Trigon PL-VE konstruktivno konzumira patnju, nema taloženja destruktivnih emocija. Postoji sinhronizacija njihovih energija, pronalazi se most koji spaja, a ne razdvaja. Vremenom Venera prestaje da pruža otpor Plutonu i postaju dream team. Uživaju u obostranoj posesivnosti, jer to u ovom slučaju uvek postoji. Ljubomora ne toliko, jer su jedno drugome „posed“, niko nije pretnja. Pluton zna da je Venera samo njegova i ničija {ona to i želi}, bio sa njom ili ne. We are all searching for someone whose demons play well with ours! – pa, šta čekate? Evo prilike, koju donosi pun Mesec.

Trigon Venere-Plutona {kao i Meseca-Plutona} ne podnosi ništa mlako i površno. Body-mind-soul konekcije su ono čemu teži i surovo je selektivan, iako je mnogima fatalno privlačan – ume da iznedri tananu emociju u drugima. Intuicija je izražena i ZNA šta mu i ko treba, te strpljivo čeka da se dotična persona pojavi. Odnosi počinju naglo: pre nego što shvatite da je nešto i počelo, već ste u sredini fabule, potpuno začarani. Sretnete nekoga i koliko sutradan ste opsednuti tom osobom, znate da je to TO – iako vam prijatelji oblače ludačku košulju. Nema etapa upoznavanja, jer Venera i Pluton se odmah prepoznaju. Od prvog rukovanja deluje kao SUĐENO – što i jeste. Ovo je aspekt koji govori o „i u dobru i u zlu“. Ni strast ne prestaje tek tako, naprotiv – ona je konstantno prisutna, izmiksovana sa dubokom emocijom. Zato, sve drugo {drugi} se odbacuje u startu. Samo seksualna privlačnost nije dovoljna, kao ni samo emotivna, ni samo duhovna... to ovde ne može da pruži nikakvo zadovoljstvo. Venera-Pluton su SVE ili NIŠTA. Ceo PAKETIĆ se traži i jednog dana – pronalazi. To vam je, uostalom, i spomenuti ćup sa zlatom na kraju duge. Čak i da veza ne potraje, do kraja života se sećate te magnetične i neodoljivo nepodnošljive privlačnosti. Autosugestivno ponovo proživljavate isto zadovoljstvo. Kakva god da je sudbina formalnog odnosa, ljubav je snažna i obostrana – ne prestaje, samo nalazi svoje drugo mesto u vama. Ovaj aspekt, sam po sebi, nije garancija trajnosti veze, ali ljubavi – da. Svaki zmijski otrov koji je ubrizgan, vremenom pokazuje svoja lekovita svojstva. No hard feelings. 

Potencijali za ličnu evoluciju su ovde ogromni, naročito jer je i Severni Čvor blizu Venere. Kroz ove veze se ponovo rađamo. One se jednostavno ŽIVE, konzumiraju do poslednjih subatoma snaga, poslednje žive ćelije u organizmu. Mnoge ljude mogu i doslovno da prestrave kako donose intenzivno emocionalno iskustvo, koje je tu da nas dubinski transformiše. Podležemo radikalnim/esencijalnim promenama ličnosti, samoisceljujemo se, suočavamo sa pritajenim „ponorima“ i saznajemo ko smo zaista. Nakon odnosa ništa nije isto. Ni mi sami – što drugi primećuju, pa nas začuđeni pitaju šta nam se to desilo? 

Da li će se potencijali ovog punog Meseca zaista ostvariti – ukazaće Severni Čvor na Veneri. Ko ga se ne plaši, hoće. Ko ga se plaši – neće.

UKRATKO: Mesečevi Čvorovi su naša karmička svrha. Govore o tome kako se duša razvija, na čemu pojedinac mora da radi, gde da se fokusira, da bi pratio svoju sudbinu i držao njene konce u svojim „rukama“. Ako Južni Čvor (JMČ) preovlada, idemo u pogrešnom smeru. On je PROŠLOST. Po pitanju odnosa, staro lice može vaskrsnuti da bi se identičan scenario ponovio. Ne govorimo o nečemu što nije razmršeno u prethodnom životu, već o onom što je OKONČANO u istom. To je ZAOKRUŽENA priča, ali poznata i zato primamljiva. Nema progresa, koji je moguć sa Severnim Čvorom (SMČ), već regresije. Severni Čvor je BUDUĆNOST, ono što nam je nepoznato, gde nemamo mnogo ili nikakva iskustva, i gde nas čekaju izazovi i važne životne lekcije koje bi trebalo savladati {sa njim stvaramo karmu novog života}. Slatko vs gorko – iako je zapravo obrnuto jer Južni Čvor sve guta, sa njim sve propada. Metaforično: zamislite da ste upisali kurs nekog stranog jezika, a na istom vežbate pevanje (JMČ) jer vam ono ide od ruke, za razliku od stranog jezika (SMČ) koji treba savladati. Nečija planeta na vašem SMČ vam donosi lekcije, ali ne podržava vaše linije manjeg otpora; planeta na vašem JMČ vas tapše po ramenu i blagosilja vaše cupkanje nogom u istom mestu/ritmu – što ne shvatate. Ukoliko vas više vuče JMČ, odabraćete osobu koja ga i aktivira, a onu drugu {koja aktivira vaš SMČ} odbaciti. Ljudi pretežno vole da se drže koncepta svog Južnog čvora, dok od Severnog „beže“. On je izazov, neistražena teritorija od koje unapred strahujemo. Ukoliko osoba nije spremna da se bavi njim, konjunkcija Venere i SMČ će ukazati da do odnosa neće ni doći, jer će neko da šmugne. Zato će se zasigurno i formirati više veza koje su u opisu konjunkcije Venere i Južnog Čvora {u Ribama}. One će pre svega biti bazirane na strastima. Neko će na kraju biti i odbačen, nezadovoljan. Ponekad ova konjunkcija može biti veoma destruktivna {zavisi od same ličnosti, kako se sa čime nosi}. Pa se vraćamo na radikalan slučaj, Silviju Plat, koja je natalno imala konjunkciju Venere, Južnog Čvora i Vertexa u Devici. Zato sam je i spomenula na početku. Tranzit, naravno, nije isto što i natalna pozicija.

Tranzitna konjunkcija Severnog Čvora i Venere će ukazati i da odlazimo od nekih ljudi, da naprasno sečemo odnose, u kojima smo se možda i dugo koprcali. ILI da nas silne emocije {prema nekome} naprasno puštaju, kao da ih je neko hirurški uklonio. To je zato što smo odradili ono što je trebalo, odnos nema više svrhu za naš lični razvoj {SMČ se isključivo time i bavi}. Sa druge strane, aspekt daje mogućnost formiranja novih značajnih veza, sa onima koji su za nas „drugi svet“. Opet se vraćamo na simbol punog Meseca i dugu kao most između nečeg naizgled nespojivog. Može ukazati da nam dolazi neko sa kime imamo nedovršena posla iz neke davne prošlosti, i da to mora da se odradi. Kako god, mnogo odnosa se može formirati u narednom periodu. Kosmos ima raskošan scenario.

Konjunkcija Venere i Severnog Čvora je na snazi od 31.oktobra – 14.novembra, a egzaktna 8.novembra, na nultom stepenu VAGE. Severni Čvor je u Devici {Južni u Ribama} od 12.novembra 2015. – 7.maja 2018. Ukoliko imate Veneru ili Ascedent-Descedent na poslednjim stepenima promenljivog znaka {Blizanci, Devica, Strelac, Ribe}, tokom novembra obratite pažnju jer se ova priča odnosi na vas. Isto važi za nulti stepen Vage-Ovna {do 12.novembra su Čvorovi tu}. Kasnije će se odnositi i na druge. U avgustu će ponovo biti konjunkcija Venere i SMČ, ali na 12. stepenu Device {dakle, idemo unazad po stepenima, koji su za ove aspekte VEOMA bitni}.

Uticaji punog Meseca u Biku su najizraženiji do dve nedelje (do 11.novembra) i pogađaju sve sa ličnim planetama (posebno Mesecima) ili Ascedentom u Biku, Lavu, Škorpiji i Vodoliji, pre svega prve dekade.









CONVERSATION

8 comments:

  1. Uvek razmišljam "Pa šta i da joj komentarišem kad uvek slično mogu da napišem. Divno!" ali, evo me gde stigoh do pola i plačem. Opet. A ne plačem ja tako često u životu koliko uz tvoje tekstove... Elem, ja sebe (zbog Venere u Sco) dozivljavam kao Veneru....njega (zbog načina na koji mi d*pe pomera al nekako znam da je za moje dobro ... mda mi dodje da.... uf!!!) kao Plutona... poklonih mu za rodjendan Malog Princa sa citatom "Postoji jedna ruža. Mislim da me je pripitomila" ... napisah danas jedan tekst o slobodi, vetru, dugi... i konopima... i onda čitam tvoje redove i NE VERUJEM!!!! Kako (bre!) vidiš UVEK šta mi je u duši?!?!?!?!?!?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lovely ❤ Biće da imamo neki specijalan uporedni aspekt!
      Hvala za fidbek.

      Delete
  2. Fascinirana sam načinom izražavanja, terminima, metaforama, jačinom teksta, vašom probuđenošću....jujujujujujuju, divota <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala za čitanje i drago mi je da Vam odgovara stil/pristup 💙

      Delete
  3. Toliko dobar tekst da se cita vise puta, sa pauzama.

    ReplyDelete
  4. Draga Cat, mnogo ti hvala na ovoj priči o pojašnjenju SMČ. TO niko nigde nije objasnio ovako pitko i jednostavno. Hvala ti za to!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da smo ga razjasnili.
      Hvala za fidbek.

      Delete

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!