Venera u Scorpiji {decembar 2015}: „Darling, you're the punishment for all of my former sins. I let love in.“





„Tek što je prošlo devet sati, a ne mogu spavati. Opčinila si me! Sad kad znam da si Škorpija moram biti vrlo oprezan, jer će mi se inače srce raspasti na komadiće. Ja padam na ženske Škorpije, što si već sigurno prokljuvila. Prvo i prvo, osećam se kriv bacajući ti lire. Da ti pravo kažem, ozbiljno sam zaljubljen već desetak godina u jednu ženu, koja je takođe glumica, samo što je Kineskinja! To je «večna» ljubav – mislim sasvim ozbiljno. Ali ja sam muškarac, iako mi je 84 godine, pa sam uvek zaljubljen u još jednu, ili dve, ili tri, ili četiri ženske. Ipak, ovaj put osećam da sam izneverio svoju ljubav. Međutim, verovatno zato što si Škorpija, i što si neobično lepa, i što si sa krajnjeg Juga, naprosto ti ne mogu odoleti. U isti mah želim ti se približiti i udaljiti se od tebe. Šta uopšte ja mogu pružiti takvoj ženi kao što si ti? Čini mi se da mogu samo uzimati, a to je u mojim godinama dvostruka sramota. Ipak, uveren sam da ćemo se fizički naći, i to uskoro. Možda ćeš mi čak dopustiti da te zagrlim, nakratko(?). Neprestano me kopka ta tvoja Venerina ogrlica. Ništa ne mogu protiv toga, jer znam šta to znači...“ - Henri Miler




Tri kašike gigadrame, pola litra ljubavi, 200 grama rendanih strasti. Dobro umutiti fil mikserom, da bude bez gromuljica. (S)excuse me, ali Venera u Škorpiji se mora domaćinski ugostiti. Posle ću vam dati da grebete kašikom & ližete šerpu. Ako mi se zbog vas, u međuvremenu, zapali kora – gotova sam. Kad  sazna da sam je ogovarala, okovaće me kako dolikuje. Za metalni krevet u kakvom memljivo jezivom podrumu, ili svirepo razapeti na krst u mračnim dubinama šume... Doživeće to kao veleizdaju. Znate osećaj kada žica od omiljenog vam brushaltera pokušava da vam se zarije u srce? Tajne rečene u četiri oka moraju ostati Božije zapovesti, a reputacija opake krotiteljke zmija ne sme se narušiti razotkrivanjem Ahilovih peta. No, mačke rizikuju... i jedu zmije. Šah–mat. Voli ta provokativan izazov, rupu na sveže asfaltiranom putu, iako glumi da joj tobož žao zbog narušenog balansa. Harmonija na zlatnoj tacni je oduvek bila takav kliše za nju. Preko sedam gora i sedam noćnih mora... Ah, jedva je dočekala! Ima nešto demonski privlačno u načinu na koji vas poseduje. Iskonsko sladostrašće u neumoljivom mučenju. Traži se DOSTOJAN protivnik za ljubavni megdan. Vabe mistični, duboki ponori. Nikada lakše nije bilo skočiti sa litice. Ostaviti sve iza sebe, jer i Mars u Vagi je besan ovih dana. Utapanje u uskovitlanom okeanu? Ne, ne treba nam guma. Ne spašavajte nas. Ona će, kad budemo na izdisaju snaga. Imaće milosti (valjda?). Do tad, lepićemo se Plutonovim oho lepkom. Testovi izdržljivosti se moraju proći. Sve mišolovke nanjušiti.

Čuveni taurus  trik na koji nije imuna? Udovoljavanje „potčinjavanjem“ (njoj) i prepredeno uživanje u čitavom performansu, na obostrano zadovoljstvo! Senzualnost, čulnost i debelo strpljenje – glavno oružje za Krstaški rat koji se sprema. Umiljato mjaukanje, a potom promena strategije! Kada se neprijatelj najmanje nada, oštrenje kandžica i napuštanje „Gestapo“ tamnice. Tjah, pa znamo i mi za igru polivanja kofama vrele/ledene vode, nije to njen lični izum... a ona ne voli lak plen. Zakomplikujte se slobodno. Produženi peripetija-espreso je poželjan da se stimuliše opsesija tj. ljubav. Ono što nas sada razdvaja, više će nas sjediniti na kraju. „Ljubim te sve više što mi bežiš dalje, čak i kada mislim da te tama šalje. Da bi ironično razmak povećala, što ga je do neba priroda dala...“ Ko će slomiti volju Luciferke kada nađe odrešene kanape, pa se u paklenom raspoloženju zaljubi? Možete da probate da uteknete iz koncentracionog logora kroz neki podzemni kanal {ako uspete da ga prokopate}... ali šta ako se sami volšebno vratite u zatočeništvo? Deset godina zaludne rabote bušenja zemlje! Lepo kaže Bodler: „...Bestidnice, što me vežeš da me Đavo bolje ne bi,... Prokleta, prokleta da si! Molio sam sve bodeže moju da slobodu vrate, molio sam se otrove kukavstvo da moje skrate. Al’ svatko mi je rekao pun prezira nekog zloga: nedostojan bi stekao slobodu od ropstva svoga. Jer za takve nema mira! Sam si svoju bol skrivio, sam bi opet oživio i ljubio svog vampira!“

To ćete shvatiti tek kada se udaljite. Ganjaće vas ta kroz snove, poturati jungovske simbole po mračnim sokacima podsvesti kako bi pustila svoje otrove dublje – dok sami ne postanete opsednuti, te zamenite uloge. Lepota poroka! Nećete je tek tako zaboraviti. Ni ona vas. Ko duže može da izdrži u tišini, glumatajući Alchajmera? Plutonska ljubav (ili mržnja) se najdublje gravira, a „prohujalo sa vihorom“ je česta pojava, iako se sa „prohujalim“ teško miri. Stalno peckaju datumi na izvesne promene vremena. Prošlost je opsesija. Mada, ovo je nešto poput... Orkanskih visova. Tragedija, znam. Ali kakva tragedija! Fajns {Venera 0° Neptun u Sco} i Binoš {Venera u Biku} maestralni u istoimenom filmu iz ’92. Da ga pogledate opet?


House on Haunted Hill (1959)


Ko o čemu, Škorpija o bolovima. Izdaja, omiljena reč? Imajte u vidu da govorimo o Venerinom izgonu. Koeficijent bola i patnje je proporcionalan dotoku kiseonika u životnim ćelijama. Umesto ruža {Venera} bujaju „prkosi“ i kaktusi {Pluton}, čije se iglice koriste u mazohističko destruktivnoj akupunkturi. Kao što velikom kaktusu nije baš zgodno prići, ma koliko pazili da se ne ubodete, tako nije ni ovoj Veneri. Ljubav u doba kolere? Da. Ko živ – ko mrtav.

Voleti Veneru u Škorpiji je heavy iskustvo i zahteva ozbiljno žrtvovanje. Crv sumnje, konstantno pothranjivan strahovima {od gubitka i izdaje}, nagriza sreću. Naročito ako se upletu destruktvne emocije {ljubomora, posesivnost, osvetoljubivost, nemogućnost praštanja}. Ekstremni love–hate miks je čest scenario. Osvetnički porivi koji se javljaju kao posledica emocionalnog ranjavanja, na ma koji način prouzrokovanog, moraju se vrlo svesno obuzdavati. Potreba za davanjem, potom za naglim uskraćivanjem {datog} – „kažnjavanjem“, mahom je pokriće za potisnutu frustraciju i strah od izdaje poverenja – naročito ukoliko izostaje povratna reakcija koja se očekuje. No, očekivanja mogu biti i „podrealna“(?), a povratna reakcija {drugog} prisutna. Manipulativne, zločeste igrice Venere u Škorpiji  i njena narkotična ovisnost od {stvaranja ili težnje ka} patnje umeju da povuku u duboku patologiju, gde je sama sebi smrtni neprijatelj. Uskratiće {odbaciti} sebi ljubav, ali {ipak} povređujući i drugog. Sado-mazo mehanizmi su u čestoj konzumaciji, a mogu {ne moraju} biti radikalni i pogubni. Uvek je u potrazi za intenzivnim iskustvima, za koja su joj potrebne i prepreke na putu, te može biti dosta dramatičnih ljubavnih uspona i padova.

Izgon Venere daje velika iskušenja i provokacije. Uprkos njenoj pronicljivosti, postoji opasnost od podsvesne težnje ka destruktivnim emocijama i obrascima ponašanja u odnosima. Nemogućnost iskrenog opraštanja, koje samo po sebi vezuje, vuče unazad i blokira, grčevito držanje za stare odnose koji nemaju perspektivu, teško oslobađanje od starih emocija, opsesije prošlošću... sve to može da se pretvori u čisto samouništenje. Zbog nečeg što ranije nije prevaziđeno uskraćuje se šansa za novo, odbacuje druga ljubav iz straha od ponovnog razočaranja, povređivanja. Dolazi do navlačenja oklopa, ogromne nepoverljivosti, predostrožnosti, testiranja, paranoičnih sumnji {koje mogu privući konkretno nešto loše} – kobne greške. Iako je obazrivost poželjna zbog manipulativne energije Škorpije, strahovi mogu biti iracionalni, preuveličani, pogubni po samu osobu. Ponekad „osveta“ može biti usmerena ka osobi koja nije ni kriva ni dužna, ali se na taj način vraća nezaboravljenom „krvniku“. Izgon planete nije baš slučajan termin. Karmički vuče nesavladane lekcije, pa mora napraviti neke greške kako bi i učila iz istih. (Samo)kontrola je ključan pojam, koji se ponekad permutuje sa pojmom ljubavi ili preterane brižnosti, te ovu tanku liniju treba jasno podvući. Kontrolisanje svake situacije, svake sitnice koju neko zna o nama, proveravanje, uslovljavanje, gušenje... lagano nagriza sreću. Naravno, ne mora da znači da će to sama Venera činiti {manifestacije niskog stupnja su uvek opcija}, ali može privući osobu koja će se ponašati na način Venere u Škorpiji, kako bi osvestila mračne impulse ličnosti {u njoj samoj} kroz drugog.  


 All or nothing at all. Zahteva se apsolutna pažnja i posvećenost partnera, čiji se RTG snimak, JMBG i porodično stablo moraju posedovati. Iskopaće se debeli dosijei {i datum rođenja tajne ljubavi vaše čukunbabe} taman bili običan stranac sa kojim se Luciferka mimoišla, u mračnom prolazu. Vrebaće iz senke sa neverovatnim sposobnostima mimikrije. Nećete ni znati da ste pod mikroskopskim objektivom {ko zna koliko dugo već}, da vam uhodi svaki korak i brižljivo ga secka operacionim skalpelom, analizirajući fragment po fragment. Tragove pedantno zataškava. Krimi roman u najavi. Traži se jedan Herkul Poaro za razrešavanje (ljubavne) misterije „Chocolat box“. Znate da je Agata Kristi imala Veneru u Škorpiji?

Pod tranzitom izgonske Venere bićemo privučeni ekstremima, voljni da rušimo tabue i gradimo mostove između naizgled nespojivih obala.  Munkovski krik za bliskošću, duševnom i telesnom, postaje imperativ. No, kada vas Venera sa bodljicom iznenada ščepa za vrat, omiljenu joj slabu tačku komšije preko puta, kako ćete odreagovati? Koliko vi njoj verujete? Poverenje mora biti obostrano da bi procvetao ružičnjak. Šta je sada privlačno? „Devijantnost“, baby ili barbie izgled teško. Retro stajling, vintage glamur, autentičnost, provokativni um. Bira se unikat, atipična lepota. Ako ste kao Sahara, „nedovoljno istraženi“, posebno ćete nekog zaintrigirati. Rolka do zuba ili suknja do kolena – jer nju golica znatiželja, šta se to krije ispod? Misterioznost, tajanstvenost, suptilnost su sada afrodizijačka bomba. Opiranje i nedostupnost takođe. Igre toplo-hladno. Ne zalećite se (samo) na stereotipe o crnim čipkama i halterima. Reflektori su upereni ka onom unutrašnjem, ne fasadi, te kostim „femme fatale“ može  mnogima biti odbojan naročito ako ga nosi „pogrešna“ osoba {uostalom, prizvaće pogrešne ljude u život}.Mlaki, površni odnosi? NE. A kako je Mars u Vagi ljut ovih dana, nije mu više do žongliranja, on će ih i srušiti.

Sa Venerom u Škorpiji se družimo do 30.decembra. Uživajte! 😉






CONVERSATION

2 comments:

  1. Sledeći put kada se rodim, neću da imam Veneru u Škorpiji :-(

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!