Pun Mesec {eklipsa} u Vodoliji {18.avgust 2016}: Let's exchange the experience

Yves Klein


Pun Mesec u Vodoliji, praćen aspektima Urana (trigon prema Suncu u Lavu, sekstil prema Mesecu u Vodoliji), daje nam priliku da dinamitom porušimo barikade na svom putu ka BUDUĆNOSTI; da se probijemo NAPRED! Ne, ne oplakujemo „kozliće“ koje sada, sa zadovoljstvom, ostavljamo za sobom. Bilo je lepo dok je trajalo... ali istrošeni su potencijali za dodatno nadograđivanje, duhovni razvoj. Oslobađamo se, individualno, ograničavajućih „entiteta“ u svojim životima (navika, potreba, ponašanja, ljudi...) zahvaljujući volji, nemanju otpora ka samoj „jedva-čekam“ promeni, radoznalom i otvorenom duhu. Najpre hrabrosti da se proba ono uvozno mleko, u neobičnoj ambalaži, koje nas je par godina zadirkivalo sa polica... a mi automatski, svakog dana, uzimali staro, dobro provereno, ubeđeni da boljeg ni nema.

No, uverenja su čudesno moćna pojava, a najčešće počivaju na konstantnom reprodukovanju identičnih iskustava (navika, misli koje ih i oblikuju), sa kojima vremenom celim bićem srastemo. Zasigurno se više ne preslišavate azbuku, niti razmišljate dok idete ulicom da pri svakom pokretu noge pravite: KORAK. Sada je to automatizovana („podsvesna“) veština, no nekad je bila tako primamljiv izazov i ozbiljno postignuće! Nećemo se tu zadržati. Konjunkcija stacionarno dir. Marsa i Saturna u Strelcu zahteva da pročešljamo sopstvene dogme. Često objašnjavamo izvesne posledice (događaje, okolnosti) tražeći uzroke, gde je bila semenka tih plodova. Nijedan plod nije pao sa neba tek tako, negde smo ga zasadili, plevili zemlju, zalivali... Eklipsa daje predlog da probamo i drugi metod – svesnog kreiranja uzroka posledica koje bismo želeli da vidimo u budućnosti. Stvarajte nove navike i ponavljajte ih dok ne pređu u nova uverenja. Krenite od sitnica. Najčešće to potegne lančane promene. Nekad je samo jedna odluka upravo presudna za dalji tok dešavanja, a nije otkriće tople vode da počiva na našem sistemu vrednovanja, principa, vere... Akcija se sada preduzima po nekakvoj slutnji, bez posebnog plana i programa. Iz vedra neba ili „nezvaničnih izvora“ dobijamo dobru navigaciju. Nemojte je negirati, čak i da deluje sumanuto. Neki odgovori se nameću spontano, u „a-ha“ momentu, iz jezgra duhovnog bića, drugi kroz vrlo konkretne kanale. Sinhroniciteta sada ima u obilju. Nešto vam je ISPRED NOSA! Mnogima u narednim danima stiže „guru“ koji će uručiti blagoslov, dok će se poneko sam naći u misionarskim cipelicama. Načuljite uši, ali i izmasirajte svoje treće oko. Eklipsa nam primarno pomaže da pronađemo kreativnija rešenja za postojeće, naizgled, bezizlazne situacije i stare probleme; da ih sagledamo iz druge perspektive. Svet zasigurno izgleda drugačije sa „20 000 milja IZNAD mora“. Posmatrajte malo sebe sa distance, kao stranac, skinite tesne oklope ega, te udelite savet sami sebi ILI ga potražite od nekog, ko nije priljubljenog nosa uz vaše zamagljeno ogledalo! Šta možemo novo da napravimo od resursa (ma kog oblika) kojima raspolažemo? Možda je nešto višak koji smeta, ne nužno manjak. Blic munje u svesti mogu vam ozbiljno raskolačiti oči, a desiće se vrlo spontano, neočekivano. Pronađite inspiraciju, ali je i podelite sa drugima.

„Izbegavajte kruta mišljenja. Pogrešno je imati jaka lična ubeđenja. Ako kroz marljivost i usredsređenost uma samuraj stekne kruta mišljenja, sklon je naglom zaključku da je već dostigao prihvatljiv nivo veštine, što je nepreporučljivo. Samuraj svojim napornim radom, usavršavajući se na osnovnim načelima veštine, nastavlja sa vežbom sve dok njegova veština ne dostigne najviši nivo. Samuraj nikada ne sme da se opusti, već treba da naporno vežba celog života. Misliti da osoba može da prestane da vežba samo zbog toga što je nešto otkrila je budalasto. Samuraj uvek mora sebi da govori: na ovom nivou sam još uvek daleko od savršenstva, i da shodno tome ceo život posveti vežbi, istrajno tragajući za pravim Putem. Put se može pronaći jedino kroz takvu (predanu) vežbu.“ – Hagakure

Harmoničan aspekt Urana sa Mesecom/Suncem daje nam sposobnost da budemo autsajderi koji umeju da pronađu svoje mesto u krdu; da se prilagodimo društvenim normama na način koji za nas nije preteći. Da ispoštujemo tuđu ličnost (stavove, principe...) bez ikakvog osećaja lične ugroženosti, iako je drugačija od naše. Ako vam je ugodno u hramu svog Bića, nema tog Zemaljca koji će vas izbaciti iz rođene kuće. Imati kritičko mišljenje i osuđivati nije isto (!), kao što iskrenost nije vređanje, omalovažavanje drugoga. Ovo je odličan trenutak da poradimo i na sopstvenoj asertivnosti, tako arhaičnom pojmu današnjice. Tu je i cosmo pomoć u pogledu sklapanja kontakata sa lakoćom, zadobijanja poštovanja od autoriteta, poverenja i podrške za ono što radimo i što autentično JESMO; pre svega zahvaljujući slobodoumnosti, taktičnosti i toleranciji; avanturističkom duhu koji je rad da se nadograđuje kroz nove spoznaje, iskustva...; umeću da se vrlo ekspresivno samoizražavamo. Izdizanje iznad drugih, agresivno nametanje svojih želja, stavova, ciljeva... neće doneti pozitivne ishode. Kosmos neće trpeti prinudnost, niti bilo koji oblik gušenja, pokušaja kontrole, sputavanja. Ako tome pribegnemo, možemo se nadati samo sukobima, naročito sa autoritetima, i mnogim „ne“ odgovorima. Neočekivana pomoć od starijeg muškarca ili mlađe žene je moguća.


Tokom punog Meseca je prisutan i trigon Plutona sa Venerom, sa svojom ljubavnom agonijom i ekstazom. SUDBINSKE i karmičke konekcije se sada formiraju. Ovaj aspekt nas uči da ljubav nije samo davanje već i primanje, i da je kao takva vrlo moguća, ne zbir praznih halucinacija. Možda jeste retkost, ali ne i iluzija. Zato ćemo ponovo da preispitamo odnose, dokle smo dogurali sa njima, ko je zaista vredan a ko običan nezasiti parazit. Sa lakoćom ćemo ga istrebiti. Kako bi Nabokov to objasnio: it was delicious losing you! 


Yves Klein using the model as stencil for a fire painting (1961)



Kada Pluton inficira Venerino tkivo, spasa nema; nemoguće je zaustaviti širenje njegove prodorne infekcije. SAMO fizički možete da pobegnete, drugačije ne. Na distanci se stvara i veća opsesivnost, kao da nemate dovoljno kiseonika kada on nije prisutan. Povuče se da bi povratio svoju moć. Lisica je malom princu rekla da postajemo zauvek odgovorni za ono što jednom zatamničimo. Plutonu je, u ovom aspektu, to kristalno jasno. Brine o Veneri i kada je „malo“ muči svojim manipulativnim igricama. Zna gde je njen limit, kad da prestane sa tretmanom, jer nema nameru da je uništi – kako se njoj na početku čini. Svaka kriza koju prežive čini njihov hipnotičan ples još intenzivnijim i privlačnijim. Pluton bi da se SJEDINI sa Venerom, da je ogoli do mesa i kostiju, počisti njeno nataloženo „smeće“ {jer to je njegov posao} – a sa njim je prvo mora suočiti. Želi da je transformiše do srži, da je kremira i iz pepela ponovo stvori, i tako u krug. Sve dok ne bude kompletno pročišćena i „samospoznata“, a on zadovoljan kako je maestralno odradio svoj posao. Zbog toga ona prvo oseća {privlačan} strah i pokušava da pobegne – ali to zaista nije moguće. Ako mu se i otrgne, pobegne iz „podruma“ {prekidi su mogući jer su i neophodni}, nakon nekog vremena se ponovo sastaju kao dve aveti. Da nastave tamo gde su stali – iako nikada i nisu. Od Plutona zavisi dokle delirijum traje. Iako on ume Veneru da rastavi, ona zahvaljujući njemu uči kako SAMA da se sastavlja, da od rasutih delića napravi mozaik sa umetničkom vrednošću; takođe sebe bolje upoznaje kroz testove koje joj nameće. Sa njim prelazi sa jednog nivoa na drugi, što ranije {pre Plutona} nije ni znala da može. Kad shvati dokle ju je odgurao, ona mu je veoma zahvalna. U nekadašnjim preprekama vidi ključ svojih potencijala. Trigon PL-VE konstruktivno konzumira patnju, nema taloženja destruktivnih emocija. Postoji sinhronizacija njihovih energija, pronalazi se most koji spaja, a ne razdvaja. Vremenom Venera prestaje da pruža otpor Plutonu i postaju dream team. Uživaju u obostranoj posesivnosti, jer to u ovom slučaju uvek postoji. Ljubomora ne toliko, jer znaju da su jedno drugome „posed“, da niko treći nije pretnja. Pluton zna da je Venera samo njegova i ničija, bio sa njom ili ne. We are all searching for someone whose demons play well with ours! – pa, šta čekate? Evo prilike.

Trigon Venere i Plutona ne podnosi ništa mlako i površno. Body-mind-soul konekcije su ono čemu teži i surovo je selektivan, iako je mnogima fatalno privlačan – ume da iznedri tananu emociju u drugima, čak nenamerno. Intuicija je izražena i ZNA šta mu i ko treba, te strpljivo čeka da se dotična persona pojavi. Zvuči pomalo tradicionalno, iako nema nikakve veze sa pukom tradicijom, već sa ESENCIJOM. Odnosi počinju naglo: pre nego što shvatite da je nešto i počelo, već ste u sredini fabule, potpuno začarani. Sretnete nekoga i koliko sutradan ste opsednuti tom osobom, znate da je to TO – iako vam prijatelji oblače ludačku košulju. Nema etapa upoznavanja, jer Venera i Pluton se odmah prepoznaju. Od prvog rukovanja deluje kao SUĐENO – što i jeste. Ovo je aspekt koji govori o „i u dobru i u zlu“. Ni strast ne prestaje tek tako, naprotiv – ona je konstantno prisutna, izmiksovana sa dubokom emocijom. Zato, sve drugo {drugi} se odbacuje u startu. Samo seksualna privlačnost nije dovoljna, kao ni samo emotivna, ni samo duhovna... to ovde ne može da pruži nikakvo zadovoljstvo. Venera-Pluton su SVE ili NIŠTA. Ceo PAKETIĆ se traži i jednog dana – pronalazi. Čak i da veza ne potraje, do kraja života se sećate te magnetične i neodoljivo nepodnošljive privlačnosti. Autosugestivno ponovo proživljavate isto zadovoljstvo. Kakva god da je sudbina formalnog odnosa, ljubav je snažna i obostrana – ne prestaje, samo nalazi svoje drugo mesto u vama. Ovaj aspekt, sam po sebi, nije garancija trajnosti veze, ali ljubavi – da. Svaki zmijski otrov koji je ubrizgan, vremenom pokazuje svoja lekovita svojstva. No hard feelings!

Potencijali za ličnu evoluciju su ovde ogromni. Kroz ove veze se ponovo rađamo. One se jednostavno ŽIVE, konzumiraju do poslednjih subatoma snaga, poslednje žive ćelije u organizmu. Mnoge ljude mogu i doslovno da prestrave, kako donose intenzivno emocionalno iskustvo, koje je tu da nas dubinski transformiše. Podležemo radikalnim/esencijalnim promenama ličnosti, samoisceljujemo se, suočavamo sa pritajenim „ponorima“ i saznajemo ko smo zaista. Nakon odnosa ništa nije isto. Ni mi sami – što drugi primećuju, pa nas začuđeni pitaju šta nam se to desilo? Ovaj aspekt je egzaktan tokom eklipse (18.avgust), ali ga osećamo i narednih nekoliko dana. 

Uticaji eklipse su uvek duži, primarno do šest meseci, najviše za treću dekadu Lavova, Vodolija, Bikova i Škorpija; ali i Ovnova. 











CONVERSATION

3 comments:

  1. Jeaaaaaa... koliko dugo cekan tekst i koliko tacno na vreme, kao i sve, jel? Hvala, Cat, sjajna si kao i uvek... Pozdrav, Sofija Mackic

    ReplyDelete
  2. Cat, odlicni ste , kao i uvijek. Kad ugledam Vas novi tekst, sreca i radost ...

    ReplyDelete
  3. Pa koliko mi dugo cekamo tekst od tebe, ti nisi svesna toga :) Odlicno, kao i uvek!

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!