Godišnji horoskop {za 2017} za OVNA: Sudbinski roller coaster!

Illustration: Mustafa Soydan





Spremate se za bombastičnu novu godinu? Pakujte mini apoteku za poneti, jod, gaze, flastere, aspirine... za neplanirano putovanje. Dojadile vam komšije... ma, sve oko vas! Srce se razgalamilo muški. Tahikardije pristižu! Ko vam to upravlja životom? Nije više ni važno, jer uskoro ćete uperiti topovsko đule. Počinjete „lagano“ da škrgućete zubićima. You’re as mad as hell and you’re not going to take it anymore! U kalendaru pribeležite 10.januar, 27.februar, 14.april {ceo april}, 18.jul, 27.jul, 19.oktobar, 1.decembar kao crveno slovo. Locirati dinamit – teško. Tamo gde se najmanje nadate – lepota neizvesnosti, strepnje i uzbuđenja, kao letnja salatica.... sa malo više ljute papričice! Šećerleme ionako nisu vaš fetiš, zar ne. 

Kako davno reče mili mi profesor: „šta će vam imunitet, kad nemate identitet?!“ Glavni cosmo zadatak. Ličnost traži NOVE temelje, ne samo gletovanje zidova. Proces neće baš započeti jer ste ga vi zatefterili u „to do“ rokovniku. Naprotiv. Tresnuće kao grom u koprivu, pa nećete znate jeste li došli ili pošli. Kuku & lele šta vas snađe! Vrteće vam se u glavi izvesno vreme čitav svet, kao da ste sišli sa twistera, a neće vam biti jasno ni otkud se nađoste uopšte na njemu. Nebeska šamarčina sledi ne bi li vam napravila šljivu ispod oka sa SMISLENIM razlogom... no kad prebrojite sve zvezde – bićete joj zahvalni u {relativno bliskoj} budućnosti... jer ona počinje isključivo da vas zanima. Arhaični lifestyle postaje totalni kliše za vas, a i vrlo ste raspoloženi da razbucate čekićem {iz sve snage!} kasicu prasicu i krenete u megalomanski šoping. Najpre da unesete ekspresionističke kolorite – žute čizme {koje nikad pre ne biste ni uzeli u razmatranje} su samo mali stimulans, miris promena u vazduhu koji vas vabi i golica... a od prvog stepenika {malog koraka u svakodnevnici} se mora krenuti. Zazirali ste od ispijanja koktela solo, na javnome mestu, pa još vikendom kad se sjate pozeraj-golupčići? Zašto dama sedi sama? Mora da joj nešto opasno fali, niko je neće...“ Probijte led! Pobogu, imate te rogove u kosi. Ako vas kakva primitivna jedinka snishodljivo odmeri ispod oka, pitajte je da li je gledala film „Zorba the Greek“ (1964), a kako su velike šanse da nije, citirajte skandaloznu repliku: “If a woman sleeps alone it puts a shame on all men. God has a very big heart, but there is one sin He will not forgive. If a woman calls a man to her bed and he will not go.” Reakciju mi naknadno dojavite... hahaha

A šta ako baš za šankom, tako „ucveljeni“, upoznate sasvim slučajno {pih, naravno da ne} kakvog zanimljivog stranca, sa kojim biste mogli nastaviti online prepisku, a preko leta dobiti i poziv za posetu Evropi? Taman da mrdnete guzu iz učmale provincije. U najmanju ruku, možda vam kelner spontano, kakvom mudrošću, rastegne lastiš svesti, te doživite famozni „a-ha“ momenat. Toliko raje godinama pored vas, a niko vas tako ne prosvetli, i to u milisekundi. No, učitelj se pojavljuje samo kada je učenik spreman. SPREMNI ste. Istrebite dosadnjakoviće iz svog vrta, sve one koji vam sputavaju lični progres. Okružite se drugom branšom, jer puno toga imate da spoznate. No, budite FLEKSIBILNI i u primanju i davanju. Ne zaustavljajte se pred prvom spoznajom ili prvim čovekom. Ne čitajte knjigu zbrda zdola, ne prelećite redove, samo da biste stigli do kraja. Ostanite u radosti POČETKA, ne mislite o finalu. Bićete hiroviti, skloni naglim oscilacijama rasploženja i stanja, te unapred pripremljeni koncepti neće imati baš vajde, jer nećete moći da ispratite sopstveni tempo. Iako ćete biti impulsivniji nego što jeste, morate ipak raditi i na svom strpljenju. U nekim trenucima sila inercije će raditi u vašu korist, ali u drugim će biti i kobni izazov. U početku vam se može učiniti da gubite tlo pod nogama i da se sve dešava mimo vaše volje... ali ne pristupajte tome kao nužnom zlu. Ukoliko ste kontrol frik po prirodi, očekujte naboj strujnog udara, no kasnije ćete uvideti da je moralo tako. Što manje otpora – to bolje po vas. 

Rušiće se isključivo ono što mora, što je za vaše najveće dobro. Imajte poverenja u višu silu. Alarmiraće vas Kosmos svakodnevno – pucaće vam sijalice pri paljenju lampi, kvariti se veš mašine i ostale mehaničke igračkice... zaglavljivaćete se u liftu... No bez brige, to će biti samo mali podsetnici da nešto treba da PROMENITE. Nikakve anateme. Uostalom, jednu te istu situaciju deset različitih ljudi potpuno drugačije može doživeti, zar ne. Sve je stvar perspektive – a Kosmos kaže da je vreme da svoju revitalizujete. Da pomerite ustaljene granice, zađete u deo sebe za koji niste ni znali da uopšte postoji, a čeka da bude otkriven. Izađite iz KAVEZA – šta god on bio za vas. Nemojte samo da glumatate Kafku i obrćete kao on teze – tj. da budete kavez koji čeka ptičicu da uleti... jer neće da uleti! Raširite svoja krila, a vetar će vas naneti sam u pravo gnezdo, o kom dugo sanjarite. Nemojte ga ciljano tražiti. Ne idete na putešestvije zbog toga, već ISKUSTVA, zlata vrednog.
 
Menjajte ustaljene metode, čak i ako niste sigurni KOJI je ispravan {biće opšte konfuzije} – isprobavajte recepte dok ne potrefite afrodizijačke sastojke. No, nemojte biti tvrd orah – grešićete, što jeste ljudski. U redu je da priznate to sebi, a i drugima. Ego vam je jedina barikada do blagostanja ove godine. Ukoliko je inače celulitan, moraćete da ga umasirate bršljanom zbog SVOJE sreće. Nije uvek najbitnije čija je reč zadnja – da li je Janko ili Marko u pravu... ili vi. Koliko je istorijskih ličnosti bilo linčovano razjarenom masom, a danas svi znamo da im je učinjena nepravda? Ne trošite elan na ubeđivanja, već kanališite energiju u kreativnijim pravcima. Vaš glavni posao sada je u istraživanju SEBE, u stvaranju novog i boljeg identiteta. Postavite sebi pitanje: da li biste se družili sa sobom od pre 15 godina ili ne? Ako sada nemate odgovor, za par godina ćete ga imati i glasiće: NE. Čovek je neretko svoj najveći neprijatelj, ali mu je to teško i da osvesti i da prihvati. Da li biste zaista, iskreno, mogli da živite sa svojim klonom ili ipak ne? Koje osobine treba da oplemenite, koje mane da korigujete? Imate šansu da se ponovo „rodite“ i da, uslovno rečeno, započnete kompletno nov život. Tako što ćete prvo naći drugo JA, koje više radi za vas.

Ne osvrćite se unazad. Manite se svega x puta utvrđenog, oko čega se vrtite u krugu bez ikakvih novih uvida ili kreativnih rešenja za postojeće probleme. Čvor se neće odmrsiti taktikom kojom se stvorio. Ne idite na posao dobro utabanom stazom, kad postoje brojne prečice ili zaobilaznice (!) – možda vas tu vreba ono što silno želite... ali nikako da shvatite da je sve vreme tu, baš ispred nosa. Šta ako zapravo i ne znate da ono što želite godinama – zapravo NE želite? Morate se izmestiti iz ležišta... jer federi starog dušeka vas uveliko žuljaju. Jupiter u Vagi vas inspiriše da sagledate sebe i svoj život iz drugog ugla, ne samo da manično jurite kakvog baju. Kad pronađete NOVU sebe, iskočiće iz žbuna i neće biti „isti kao i svi prethodni“... jer ni vi nećete biti ono što ste bili deceniju unazad, sa sada već „pokojnim“ ljubavnicima.  Pitajte sebe kada ste poslednji put uradili nešto po prvi put? Ako niste skoro, ne paničite, ali nemojte ni primenjivati silu. U spontanosti je KLJUČ – dopustite joj da vam se priđe, ne stvarajte je veštačkim putem. Iako vam se život može zarotirati natraške, gotovo preko noći, nećete moći kroz ceo proces da prođete u jednom danu. Sada ste u porodilištu. Izlazite u novi svet koji je potpuno drugačiji od „utrobe majke“, što jeste vid stresa, jer treba arhivirati tone NOVIH utisaka... Negujte strpljenje, jer će vam biti slaba tačka, koliko god se vrpoljili u mestu i želeli sve SAD i ODMAH. Mnogima će sopstvena koža postati tesna, ali umesto da pokušavate da iskočite iz nje, probajte da joj date drugačiji tretman. Možda vam ne odgovara „krema“ kojom je negujete?

Prevario vas suprug (ili planira)? Pa možda vam je i učinio uslugu – što ćete shvatiti kasnije, kada se slegne prašina. Za par godina ćete biti srećno razvedena žena. Nema potrebe da baš odmah razbijate posuđe po kuhinji. Uostalom, čeka vas zanimljiv muškarac {posebno ako ste u podznaku Lav}, koji će osloboditi divlju ženu u vama, koju onaj prethodni nije umeo ni da nanjuši. Kada sasečete korov, shvatićete koliko vas je zapravo grebao, a da toga niste ni bili svesni. Pašće vam kamen sa srca, iako će u početku delovati da se Čomolungma obrušila na njega. Kočnica će otkazati, ali ne znači da ćete nužno tresnuti u drvo. Smireno, smireno... dišite duboko! Probajte da meditirate, nađite sebi ventil za stres – aktivirajte se fizički, jedite korenaste biljke, šetajte po šumama, povežite se sa Majkom Zemljom – jer ćete biti bespilotna letelica. 

I ne, ne mrzite vi ponedeljak, nego posao na koji „morate“ da idete svakog. Nervira vas šef, kolegijum? Radije biste da budete sam svoj gazda, zar ne. Zašto ne biste probali onda {naročito ako vam je podznak treća dekada Raka}. Kjerkegor reče: uradi ili nemoj, svejedno ćeš se kajati. Volontirajte, steknite nova iskustva, kontakte... čak i ako nemate ništa unapred obećano i zagarantovano. Uživajte u razmenama, u TRENUTKU, ne opterećujte se previše kuda i šta vodi. Nije loše i da razmislite o dodatnim specijalizacijama, posebno ako ste u podznaku Lav ili Vodolija. Edukujte se, otkrijte svoje talente, pronađite hobi {napravite od njega svoj biznis} nadogradite postojeće veštine... počnite od nule. Možda vam se isplati – ako ne baš ove godine, u godinama koje slede. Samopouzdanje vam raste kao kvasac, javljaju se nova interesovanja, ali nemojte biti baš kao muve bez glave. Ne započinjite 548 aktivnosti. Ako nešto ne može baš DANAS, možda će moći za tri meseca. Ne odustajte pred prvim neispunjenim hirom ili „instant“ željom. I želje će se menjati, u hodu. Imajte to u vidu.

Oslobodite svoje odaje od starudije. Presecite odnose koji vas guše {naročito ako ste u podznaku treća dekada Vage}, okrenite se NOVIM ljudima – sa kojima nećete prepričavati cene po marketima i preslušavati pokvarene ploče. Eksperimentišite. Istražujte. Tražite sebe dok se ne pronađete. Tada ćete znati šta vam je činiti. Kojom profesijom se baviti, na koju lokaciju seliti {ako ste u podznaku Bik ili Jarac}... koji fakultet studirati... Najpovoljniji period, generalno, čeka vas u septembru, oktobru i novembru.

Priložena intrepretacija se najpre odnosi na Ovnove treće dekade, POSEBNO na generacije 1973/1974, 1993/1994. {i to sa podznakom u trećoj dekadi Ovna, Raka, Vage, Jarca} vas čeka ozbiljan sudbinski roller coaster!
 
Napomena: uopšteni godišnji horoskop po znaku Sunca ili samo Ascedenta uzeti za ozbiljnom rezervom (i moj i bilo čiji), jer je nemoguće kroz internet tekst precizirati tumačenje za konkretnog pojedinca. Ono se radi u skladu sa celokupnom natalnom kartom, i ne podrazumeva korišćenje samo tranzita. Ovo su samo kratke smernice, da vam zagrebem znatiželju i dam osnovne uvide, koliko mi ovaj način i dopušta. Druga dekada Ovnova je pod drugačijim uticajima.

Ukoliko imate među bližnjima Ovniće, pročitajte kroz šta prolaze naredne godine, da biste ih bolje razumeli, a time im svakako i pomogli. Ako vam je stalo do njih, podelite sa njima spisanije. Sharing is caring!



Stay tuned!
Cat








CONVERSATION

2 comments:

  1. Toliko pozitivne energije si prenela iz ovog teksta! Uzbuđena sam da vidim šta će doneti 2017.I ima da citiram grk zorbu, javljam reakciju :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da to čujem! Da se prenela ta pozitivna vibra!
      Javljaj reakciju, dabome! i hvala na čitanju :)

      Delete

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!