Kvadrat Merkura {Blizanci} i Neptuna {Ribe}: horoskop za jun 2017



Nastupile tišine? Ako nisu još uvek, narednih dana hoće. Reči se teturaju kao pijanci, posrću pred zubnim bedemima – teško oblikuju u smislene forme, uprkos želji da se isprepliću sa tuđim. Tri tačkice propraćene mučnim dramskim pauzama. Misli zamršene na čvoriće kao pertle od patika – „zatvoreno zbog popisa“ i knjiga „žalbi“. Glava? – u kontrapostu. Obasipamo se pomućenim monolozima kao novogišnjim konfetama, pa šta uspemo da apstrahujemo iz pozadine. Iako se regulišu saobraćajne veze sinhroniciteta: telepatije, intuicije... te se bolje sporazumevamo na „višim“ ravnima nego verbalnim – postoji težnja da se zalepimo za pogrešan detalj i na njemu udarimo klimave logičke temelje. Iluzije sa hipnotičkim dejstvima vrebaju i opijaju kao čokoladni likeri. No, ovog puta nimalo naivne, kako ih možemo permutovati sa stvarnošću i na njima izgraditi izuzetno snažna ubeđenja. Mašta ume da odvede do nedođije, a put natrag nije uvek jednostavan. Procene i zaključci se vrpolje između nesigurnosti, neodlučnosti, nejasnoća... jer je sama fabula nedovoljno razrađena. Rasplet kao oštećena gramofonska ploča. Para nam ušnu školjku pucketanje, baš kod onog važnog stiha. Fali puzla ili dve.

Život je igra, kaže Selindžer, ali ona koju igraš poštujući pravila. Promenljivi kvadrat Merkura i Neptuna, koji se sprema za svoj retro hod {16.jun}, ne voli pravila kako neguje nedoslednost i sopstvenih misli – one su u skladu sa trenutkom. Malo se nadviju sivi oblačići, malo razgrnu. Should I kill myself or have a cup of coffee? Ponešto se radi ili govori u „korist“ sopstvene štete, jer su glavne uloge i dalje nedodeljene, glumci se smenjuju, nema kontinuiteta. Stil komunikacije je samoporažavajući. Pojedinci stavljaju „španski zid“ (lepo na oko, hrapavo na dodir) iako nisu ni izgletovali fasadu – da zamažu oči. Kliše inverzije. Dijalozi sa „dijagnozom“... ili pre monolozi? Čuje li nas i razume li nas sagovornik? Teško. Kvadrat Merkura-Neptuna i doslovce ne vidi dobro na daljinu, te nosi ozbiljnu dioptriju, ali se neretko usuđuje da kroz fragmentarno analiziranje, „priljubljen uz ogledalo“, izvodi zaključak o celini – u maniru izvlačenja iz konteksta svega onog što mu lično odgovara. Ma koliko bila precizna informacija – ne pomaže previše. Ne/voljna zbunjenost i subjektivnost uzimaju danak. Detinjasto ponašanje i neodgovornost će se smenjivati u naletima. Šarene teorije vs. ozonske rupe u praksi.

Pribegavanje „nejasnoćama“ i namernoj neodređenosti u rečeničnim/misaonim sklopovima, seckanje od svega po malog, nabacano... ko će pohvatati sve te polu/dezinformacije. Zamislite da ceo slavski jelovnik smućkate na jednom tanjiru... pravi bućkuriš. Kako Liz Tejlor u jednom filmu teatralno reče: After all I am insane! Možda i sami to pomislite kad se 666x preznojite da se objasnite sa nekim ko nije baš sav svoj – koliko god je normalnost elastična kategorija i zavisi od vizure individue, postoje nekakve zdrave granice. Takođe, filosofije i fake poetike umeju da pružaju alibi manipulaciji. Znanja se nažalost daju zloupotrebljavati... inače Jupiter ne bi bio u moralnom posrnuću na Merkurovoj teritoriji. Ovaj tranzit ume da iznedri „story tellera“ koji vas kao vrhunski PR ubedi da pojedete jagodu na torti, punu pesticida, pa da se još i zahvalite na trovanju! Lako je pokolebati sagovornika slatkorečivošću. Naravno, ne baš svakog! „Tri praseta“ i pretke, sa zaostavštinom narodnih mudrosti, ne treba potcenjivati. Prisetite se poruke ove basne za koju se veruje da datira još pre 18.veka. Merkur u Blizancima je ionako veliko dete, u kvadratu sa Neptunom u Ribama pomalo i autistično, sklono preterivanju ili iz(u)mišljanju. U komunikaciji treba imati u vidu i ličnost sagovornika, naročito ako je razradio dva paralelna mini kosmosa, po čijim šinama skakuće neodlučno. Može li trezan zaista izaći na kraj sa pijanim? Uostalom, odgovorni smo za ono što govorimo, ne i za ono što je neko razumeo. Treba li uvek ispravljati tuđe krive drine? Apsurdno pitanje, premda često to radimo.

Ne zaboravimo da je i stacionarni Jupiter u inkonjunkciji sa Neptunom, koji samo što nije krenuo u rikverc. Sistem vrednosti i verovanja krizira: moralne dileme, nedoumice, ali i sukobi bazirani na različitim shvatanjima: političkim, religioznim, pravnim... su aktuelni. Greške, loše procene ili izbori. Izigravanje velikodušnosti i bofl humanost & duhovnost, koja se kosi i sa opsesijama, zarad samouzdizanja, pritajenih motiva i interesa – su samo neke od potencijalnih slika koje će se smenjivati do 17.juna.

Protiv istine se, standardno, organizovano „bori“. Ima li većeg tabua? Ko ispira ovim Heksoralom usta naleteće na giljotinu. Ako je verbalna – može biti i ozbiljan kompliment tj. nesvesno odavanje počasti vašoj prozorljivosti! Nije retkost da vas neko uvredom zapravo pohvali, ako dublje sagledate celu situaciju. To što ta osoba ne uviđa sopstveni gest, ne treba ni da vas potresa. Zašto bismo se i ubeđivali sa onima kojima to nipošto ne odgovara?





Fali posvećenosti. Fokus je fluidan. Mentalni napori iscrpljuju. Ukoliko ste, recimo, student na momente ne znate ni šta ste pročitali. Ovo su dani kada se teško uči, kada se nemilo izlazi (ili uopšte ne) na ispit, na kom se verovatno i pada. Propusti mogu biti inicirani nepažnjom, brzopletošću, svezanim jezikom, mini-alchajmerom... ne samo neznanjem. Organizacione sposobnosti nisu najveselije, planovi se remete. Rutinski poslovi lakše padaju, iako može biti previda, potkradanja grešaka. Rad, dužnosti, sve ono što se „mora“ postaje vrlo mrsko, iako se baš to sada namešta kao neminovnost. Koncentracija nije na zavidnom nivou i patimo od ozbiljne meteoropatije. Ako ne baš vi, drugi da – lančani sudar uvek jedno i povuče.

Psiha dosta trpi, nekontrolisano se „olakšava“, neuravnotežena je... te će biti napetosti i bez posebnog razloga. Ako vas ne spopadne kakvo lično neurotično stanje, možda vas okrzne ludilo iz energetskog okruženja, u kom ćete ni krvi ni dužni učestovati. Čuvajte se i doslovno labilnih ljudi – ima ih slobodnih po ulicama. A kako živimo u sredini u kojoj malo malo neko volšebno nestane, kada imamo i kritičniji tranzit, tim pre se treba pričuvati. Ne samo sebe, nego i decu, kućne ljubimce. Ono što sada izgubite – tražićete na pogrešnom mestu. Biće i sitnih krađa. Stegnite tašne! Proverite svoj kusur, ispravnost novčanica itd.

Obazrivo sa pravnim postupcima, odabirom advokata, klijenata, poslodavaca... posebno ako govorimo o bitnim životnim odlukama, gde vas jedan propust zaista može debelo koštati u daljoj budućnosti. Naravno da to SADA ne vidite kao takvo. Ako ste baš prinuđeni da nešto radite od svega navedenog – otvorite četvore oči i pažljivo pročitajte sva ona sitna slova na marginama. Neko se moze ganjati oko copyrightsa, jer pod ovim tranzitom bi neko nekome rado i „preoteo identitet“ (srećom, zaista nije izdvodljivo); voditi sporove oko imovine, nasleđa, biti ojađen od strane banke ili državnih institucija... nekome može biti i greškom smanjena plata, penzija, neuračunat radni staž itd. Puno toga bi tranzit mogao oslikati, ali po pitanju detalja ne možemo to precizirati za čovečanstvo!




Pitajte više puta šta vam nije jasno i sve dok vam ne bude jasno – verovatno da vam neko neće dati koncizan odgovor. Takođe, trudite se da SAMI (jer na sebe najviše i možemo uticati) govorite jasno, bez uvijanja i rasplinjavanja. Ne zakazujte frizera, ako ćete se posle dva sata predomisliti. Ne padajte na medijske malverzacije. Ne slušajte „rekla-kazala“, manite se žute štampe i „skandala“. I bukvalno i figurativno. Ne muljajte, ne ogovarajte... Ako to i činite – budite bez sumnje da se i vama to istovremeno dešava, od strane onog u kog ni ne sumnjate. Veoma često kvadrat Merkura-Neptuna ne ume da proceni ko je prijatelj, a ko neprijatelj. Ne veruje onom ko govori istinu, veruje onom ko laže. Smuljavi nedužnog, a bude smuljavljen s’ leđa od perfidne osobe, samo to ne shvata dugo dugo...

Aspekt je najsnažniji 14.juna, ali ga osećamo intenzivno do 17.juna. Naravno, NE SVI, niti radikalno! Gradacijski gledano: ponajviše napada lične planete druge dekade Blizanaca, Device, Strelca i Riba, pre svega natalne Merkure.  POSEBNO one koji iste Merkure imaju u izazovnom aspektu sa natalnim Neptunom (u Strelcu). Primer? 18.juna 1977. Merkur u Blizancima je bio u egzaktnoj opoziciji sa Neptunom u Strelcu, baš na 14°. Ovaj tranzitni kvadrat (14°), egzaktan 14.juna, to maksimalno pokreće! U ovim slučajevima, tranzit nije stvar puke prolaznosti niti je naivan, a šta bi tačno sve doneo konkretnoj osobi, zavisi od više faktora. No, imamo i druge tranzite na snazi, koji nisu slični ovom i koji će uticati na vlasnike drugačijih kosmosa! O tome uskoro.


Srećno!





CONVERSATION

2 comments:

  1. Odlicna si macko! Sve tvoje tekstove citam u jednom dahu! Hvala ;)

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!