Totalna solarna eklipsa u LAVU {horoskop 21. avgust 2017. – 31. januar 2018.}: Courage, dear heart!



Sezona eklipsi na osi Lav-Vodolija počela je još 18. avgusta 2016., a završava se tek 21. januara 2019. U celom „setu“ imamo jednu totalnu solarnu (21. avgust 2017.) i tri totalne lunarne (31. januar, 27. jul 2018, 21. januar 2019). Iako smo ih prethodno imali i u periodu 2008-2009. (što nam je bitno za podsećanje), konkretno nas trenutne (u avgustu 2017.) vraćaju u raniji period: avgust 1998.

Lunarna eklipsa u Vodoliji 8. avgusta 1998. bila je na identičnom stepenu (15.) kao i lunarna eklipsa u Vodoliji 7. avgusta 2017., a solarna (ne totalna) 22. avgusta 1998. pala je u naručje Regulusa baš kao i totalna solarna eklipsa 21. avgusta 2017. Naravno, one nisu bile identično aspektovane kao naše sada, ali nam je bitno da vratimo filmić unazad i na taj period. Šta je tada ZAČETO? Proces(i) čega? Šta je bilo tokom 2008/2009, a sa osvrtom na te začetke? A šta se zbivalo od 2008/2009. do sada? Jeste li primetili uzročno-posledične situacije, na stranu toga što mogu biti posve drugačije prirode u fizičkoj manifestaciji, naizgled bez ikakve konekcije između. Prstić na čelo. Retrogradni je Merkur (do 5.septembra), valja ga iskoristiti za osvežavanje memorije i introspekciju... ne samo za gubljenje ključeva, ličnih karti (...) i glave sa ramena!


Uticaj eklipsi nikada NIJE instant! – posebno NE u esencijalnom kontekstu. Najpre do 6 meseci, a do godinu dana za one čije su planete/uglovi lično aktivirani. Najintenzivnija energija je do 6.septembra, do kada smo i najsluđeniji. Ako se ništa značajno nije dogodilo tokom 21. avgusta, ne znači da se neće za koji dan namontirati. Kulminacija totalne solarne eklipse (21. avgust 2017.) stiže tek (link→) 31. januara 2018. (totalna lunarna eklipsa, koja će pasti na isti stepen (11.) na kom je bila lunarna eklipsa 31. januara 1999.). Ni to ne znači kraj, jer sve do 21. januara 2019. (zadnje eklipse iz ovog seta) mi smo generalno pod fazama PROCESA. Međutim, sve to možemo gledati i samo kao START (procesa koji je individualan), te sumirati krajnje rezultate u daljoj budućnosti. Uglavnom: stavljamo tačku na period od avgusta 1998-2017; počinjemo potpuno NOVO POGLAVLJE (u periodu narednih 6-12 meseci), koje ćemo razmatrati dodatno oko 2026/2027 (to će biti jedan prelom svega što ćemo činiti do tada, moguće i kriza ukoliko napravimo propuste, greške), a finiširati tek u avgustu 2036.! Ovo primarno važi za natalna SUNCA, Mesece i ASCEDENTE u Lavu/Vodoliji, Biku/Škorpiji II i III dekade. Prvu dekadu fiksnih će „obeležiti“ eklipse 27. jula 2018. i 21. januara 2019.

Solarna eklipsa 13. jula 2018. aktiviraće kraj druge/početak treće dekade Raka (uticaj i za Ovna, Vagu, Jarca), a solarna 6. januara 2019. drugu dekadu Jarca (uticaj i za Ovna, Raka, Vagu). Te dve nam nisu na osi Lav-Vodolija, kao što smo nakon 18. avgusta 2016. (lunarna eklipsa u Vodoliji) imali (poslednje) tri eklipse na osi Devica-Ribe.

Kad već sugerišem da se prisetimo avgusta 1998. zbog akteulnih eklipsi, napisaću i za nadolazeće nakon 31. januara 2018. (do kada intenzivno osećamo uticaj „minule“ totalne solarne eklipse). 15. februara 2018. čeka nas solarna eklipsa na stepenu (27.) na kom je bila 16. februara 1999., 27. jula 2018. lunarna na stepenu (4.) na kom je bila lunarna 28. jula 1999., 11. avgusta 2018. solarna na stepenu (18.) na kom se je bila totalna solarna eklipsa 11. avgusta 1999.; 21. januara 2019. totalna lunarna na (nultom) stepenu na kom se desila totalna lunarna 21. januara 2000. Solarna je zapravo Mlad Mesec (konjunkcija Sunca i Meseca), a lunarna Pun Mesec (opozicija Sunca i Meseca). Naravno, nisu u pitanju „obični“ mladi/puni Meseci.


totalna solarna eklipsa, pomračenja (eklipse) u astrologiji, kako eklipse utiču na nas?

Iako se eklipsa formalno odigrala 21. avgusta, ne možemo da uopštavamo ovim putem tumačenje. Ona jeste MOĆNA i veoma pozitivna, svaka tačka u njoj govori („zahteva“) o POČETKU (na stranu i retrogradnih planeta, pokrenuće se napred), ali ne znači da će tako da je dožive svi pripadnici fiksnog cosmo komšiluka. Da se nešto VELIKO sprema – zasigurno, jer tu su nam i Mesečevi Čvorovi (Severni u Lavu, Južni u Vodoliji). No, sve zavisi kako nekome sve ovo pokreće lični mikrokosmos. Mogli bismo da pravimo razne gradacije.

Primeri:


Ako vam eklipsa aktivira 7. polje, a aspektovana je („bila“) egzaktnim trigonom sa Uranom (uz rx Junonu koja je formirala Veliki Trigon) – da, nešto veoma bitno se dešava na planu partnerskih odnosa, sudbinskog vajba (Severni Čvor je upleten, tim pre). No, kako je to lično prikazano, ima li kontakta između natalnog Sunca i Urana, harmoničnog ili disharmoničnog? Ukoliko je trigon, ovaj ekliptični će da odradi u fullu, jer ako vas već  eklipsa drmusa a tokom nje imamo aspekte koje i sami posedujete, tim pre da je to posebno važno za vas. Tranzitni Saturn vam pravi trigon sa Suncem (vladar 7.) ili kvadrat, konjunkciju, opoziciju? Nije isto. Idemo dalje. Šta se zbiva u progresivnoj karti? Eklipsa nije dovoljna, ona je šlag na torti, mi pratimo CELU sliku. Jednom rečju, ne možemo nipošto da generalizujemo uticaj eklipsi, premda sugerišemo ko je POD LUPOM Univerzuma. Ako ste rođeni na pun Mesec u Vodoliji koji je lunarna eklipsa 7. avgusta aktivirala mnogo više ćete osetiti njen uticaj nego oni koji imaju samo Sunce ili Mesec u II dekadi Lava-Vodolije (Bika-Škorpije). Ta lunarna eklipsa je potegla pitanje ODNOSA, najpre okončavanja (što su sugerisali drugi aspekti od 7. avgusta), ali u kakvim ste lično VI (realnim) uslovima: solo, u vezi, aferi, braku? Šta rade druge planete? Nije crno na belo. Neki ljudi će se naprosto suočavati sa problemima u odnosima, završavati ih, dok će drugi formirati nove odnose.

Sama totalna solarna eklipsa (zasebno gledano) kaže da je bitna osoba možda i upoznata, jer: retrogradna Junona, retrogradni Uran, retrogradni Merkur kao vladar 7.polja. Iako je sve usmereno ka BUDUĆNOSTI, postoji šansa da se „željeno“ lice pojavilo, ali u najbližoj mogućoj prošlosti. Retrogradni Uran nam je tokom eklipse bio na 28*23’15’’ Ovna, prvi put na identičnoj poziciji 15. jula, a nakon rx hoda – eto ga tu 16. aprila 2018. (u konjunkciji sa Suncem, uz trigon Venere u Biku i Plutona-Marsa u Jarcu). Razmislite ko vam je cirkulisao u najskorijem periodu. Naravno, možemo gledati i samo po stepenu (28. Ovna): 29. jun – 4. avgust, 4.avgust – 9. septembar (rx Uran) 2017., 11-28. april 2018. Retrogradni Merkur je u karti eklipse vladar 7.polja (Mesec vladar 5, i Venere u Raku u 5). Na 28*52’55’’ Lava (solarna eklipsa) je bio 25. jula, kao retrogradan tu stiže 2.septembra, a kao stacionaran 8.septembra. Hoćemo Junonu da pratimo? Na 02*47’37’’ Jarca je bila 12.februara (lunarna eklipsa 11.februara!), tokom solarne eklipse (21. avgust) retrogradna na toj poziciji, a potom 31. avgusta ponovo tu (istog dana je stacionarno dir. Saturn na identičnoj poziciji kao za vreme eklipse). Sve je ovo negde uvezano, čak i da ne govorimo o određenom susretu. Mogli bismo dalje da se igramo i istražujemo. Uglavnom, sugestija je: možda ste sreli već neku bitnu osobu, ali kako su upleteni Mesečevi Čvorovi, naročito SEVERNI, vrlo je moguće da i dalje tu osobu NISTE primetili kao značajnu, što ne znači da nećete kasnije.

Ako vam je eklipsa pala u 7. polje, a ono je recimo na 12. Lava, Severni Čvor će biti na Descedentu u periodu od 4-17. aprila 2018, te to može biti momenat za događaj koji je nagovestila eklipsa 21.avgusta. I tako dalje. Ako vam se nešto bitno desilo baš tokom eklipse (uticaj je najintenzivniji do 6. septembra), nebitno o čemu se tačno radi, a recimo pod Plutonovim ste uticajem (kraj druge dekade Ovna, Raka, Vage i Jarca), koji je bio retrogradan tokom eklipse, prisetite se i perioda 3. januar – 2. februar 2017, ispratite sva dešavanja u periodu 16. jul – 5. septembar i finalno: 24. oktobar – 8. decembar 2017. Postoje međusobne niti između tih perioda. Ako ste pod Neptunovim uticajem (početak druge dekade  Blizanaca, Device, Strelca i Riba), a isto vam se nešto bitno namestilo tokom (nakon) eklipse, osvrt na period 7. april – 17. maj, 19. jul – 31. avgust 2017, potom 8. februar – 7. mart 2018.


Ovo su samo primeri, najpovršnije sve gledano, uopšteno. Ništa od navedenog nije samo po sebi dovoljno da se proceni šta se tačno dešava ili kada nekome LIČNO. Ponavljam: ne možemo eklipsu (na stranu nje same šta sugeriše, bez ukrštanja sa konkretnim natalom) da pojednostavimo, kao ni sve drugo što se dešava na kolektivnom planu (o čemu se i piše jelte na blogu), ali sugestija da se krupne životne promene spremaju Lavovima i Vodolijama (primarno) i Bikovima i Škorpijama JESTE precizna informacija. Uostalom, još malo pa nam stiže i Uran u Biku, te će biti velikih obrta uz igru Mesečevih Čvorića.

Pošto su eklipse moćne, magične, mistične... mi uglavnom u startu NE ZNAMO odmah šta i kako, već sve deluje kao da smo mimo kontrole, ne znamo kud bijemo, šta nam se „ovo dešava?“, zašto OSEĆAMO emociju tu-tu, ko su sad ovi ljudi, šta će mi oni, šta je sa ovima što mišljah da ih znam, što radim ovo što radim, usput se javlja tona novih utisaka ili želja, ili naprasnih zbivanja za koja se osećamo nekako nespremno (Severni Čvor dela)... Zbrka (posebno zbog retrogradnog nam Merkura, a i tokom septembra će opet biti u opoziciji sa Neptunom), ali nešto je ZNAČAJNO, to nam stomak govori. RASKRŠĆE. Često tek znatno kasnije (kako odmiče vreme, sleže se prašina), kad krenemo da prevrćemo unazad šta je okvirno počelo i kada, shvatimo esencijalnu suštinu eklipsi, te i kako je jedna stvar vodila drugoj, druga trećoj itd. (lanac promena)... a zarad mnogo višeg smisla od onog što nam se učini u samom početku. Tako će biti i sada. Možemo da vidimo ogroman uspeh za konkretnog pojedinca, sve u superlativu kao nadolazeće, ali to ne znači da se dešava odmah (začinje se, sadi se semenka) ili dok traje ovaj set eklipsi (nakon njega eto nama male stabiljke iznad zemlje, no hrastu, koji je inače u simbolu Lava, treba vreme da se raskomoti i dosegne nebo, zar ne). Možda je to u FULLU tek za okvirno 19 godina (tad ćemo da se izležavamo u njegovom hladu). Ili ćemo naprosto imati više različitih događaja koji će pokretati međusobno nešto novo – bitno, voditi ka nečemu boljem... u celom toj periodu (ne znači da je samo jedna stvar u pitanju).

Međutim, eklipse, ma koliko bile pozitivne i u opisu brand new početka (kao što jeste eklipsa 21. avgusta 2017, daleko pozitivnija od eklipse 21. avgusta 1998.), uvode u PROMENE kroz jedan vid neprijatnosti. Nešto mora da se pomrači u životu i PRESEČE – to nam je sugerisala upravo lunarna, 7. avgusta. Ona je u simbolu KRAJEVA (aspekti su to propratili do solarne). Dok je totalna solarna, konkretno naša (sa svim aspektima), u simbolu velikog početka. Divan je sabijski simbol ove eklipse – govori o sireni koja izranja iz mora, na stenu, čekajući princa koji će joj dati besmrtnost. Ali i ona je morala da napusti svoj stari svet, da zakorači ka nečem njoj skroz stranom (život izvan mora?). Da li će to biti stvar odluke ili se nešto dešava pod prinudom, diskutabilno. Recimo, izgubite posao, doživite to katastrofalno, nemate čime da plaćate račune, nemate ušteđevine, očajni ste... ali kasnije pronađete nov, bolji posao, onaj koji VOLITE da radite (prethodni niste), koji će vam doneti mogućnost ličnog napredovanja, druga bolja iskustva, poznanstva, zaradu.

Eklipse su ČAROBNICE koje nam otkrivaju mnogo toga, posebno dok su sveže. Primarno nam skreću pažnju na mračne delove sebe koje apsolutno nismo osvestili ili ih ne razumemo; bude nam vrlo čudne emocije, potrebe, reakcije... ogoljavaju nam brojne tajne koje su nam falile da bismo pronašli izlaz; poturaju nam onu jednu izgubljenu puzlu od čijeg traženja odavno digosmo ruke. Na prepad – evo je baš sada. Na najluđi mogući način. Kosmos ima svoje brojne kanale, te sudbina tu plete savršen splet okolnosti. Eklipse se trude da nas ALARMIRAJU kako znaju i umeju. Samim tim, ni neke banalnije okolnosti koje se u startu nametnu – nisu to. Treba ih simboličnije tumačiti ili kao uvod u nešto bitno što se tek sprema.



Kako razmišljati o drevnoj prošlosti (1998-2017) i dalekoj budućnosti (2017-2036)?



Daću vam lični primer koji ne zahteva preterano detaljisanje i mudrovanje. Na leto 1998. zaluta meni prva mačka, a na proleće (baš 24. marta 1999.) prvi mačići – od tog perioda do sada ne znam koliko ih je samo odgajeno (deset mačića u proseku svake godine uz dodatne mace beskućnice – sve udomljene.). Od mački sam naučila MNOGO. Na isto to proleće napišem prvu priču za decu inspirisana selom na kom sam prvi put i boravila, par meseci (zbog bombardovanja). Kasnije intenzivno pišem dnevnik (ispostaviće se veoma korisnom vežbom), posvećujem se maničnom gutanju knjiga, utom sledi faza (prozne) poezije, pa proze (nekoliko nedovršenih romana – sve to za svoju dušu)... prethodno (istovremeno) su tu i kolumne, književne večeri i slično.

Oko 2008/2009 se nešto „prelama“ (premda je to bio i period prvog većeg uspeha na planu ove rabote, ali nisam imala veće ambicije, više su me drugi gurkali u smeru „promovisanja“): prestajem sa vođenjem dnevnika, stajem sa romanom na gotovo samom završetku (da bih kasnije shvatila da glavna junakinja, stvarana doslovno mimo moje tadašnje realnosti, iskustava i ličnosti... pokušava da mi preotme identitet u samom životu – uvidim da mi je viša sila Odozgo sasula proročanstva kroz imaginaciju, koja pratim i ona se zaista odigravaju kroz period 2010-2017). Sve vreme sam u likovnom stvaralaštvu, jer to je krenulo od pelena i bilo uvek glavno (odabrano), ali se moje pisanje i čitanje rotira u drugom smeru (druga tematika). Astrologija, velika ljubav sa strane, od 2007. postaje ogroman fokus (kao i upoznavanje psihologije), te (znatno) kasnije i krećem da pišem o tome. Ništa osmišljeno unapred, ciljano kao potencijalni posao – sve iz ljubavi i u svrhe razumevanja SEBE. To nije baš toliko bitno koliko činjenica da silna rabota pisanja postaje moja svakodnevnica, naročito od 2013. Slučajnosti dakako nema (pa ni moja Persona za online javnost – Cat, a vratimo se na začetak moje mačkarske farme). Opet se tu nameću magazini, potom content writing itd. Ni to nije od ključne važnosti, nego ceo proces počinje SPONTANO, bez plana i programa, razvija se kroz etape, a prate ga brojna druga iskustva (poznanstva, dešavanja, okolnosti koje „idu kroz pisanje“ kao okidač), koja lome&grade moju ličnost.

Takođe, na konto same ličnosti (interesovanja, vere, želja, ponašanja, pa i izgleda čak) kristalno jasno pravim grub presek: JA u periodu 1998-2009; druga JA u periodu 2009-2017. i treća JA – koja treba da se rodi. Kakva će biti, videćemo, ali osećam  se kao da sam u nečijem stomaku. Jer to i jeste ova eklipsa u Lavu (Životu) – mi smo tek začeti. Da ne komentarišem da me prošlost, čiji ljubitelj baš i nisam, u životu nikad manje nije zanimala kao sada. A znamo da ličnost kreira štošta drugo, te su njene promene od krucijalne važnosti. Porazmislite sami o ovome, napravite grube preseke sebe.

Ovog proleća osetim vid zasićenja i želju da zabatalim blog i da možda saberem tekstove, ilustracije u jednu konkretnu knjigu, koju bi logično trebalo i pisati. Sa druge strane, javlja se i druga ideja: sabrati sva iskustva koje je dao rad sa ljudima, jer je vid doslovno jednog istraživačkog rada – „eksperimenta“, koji je i meni lično rastezao perspektivu, menjao sistem vrednosti itd. Pored svega toga, ređaju se mnoge ideje! Pod pomračenjem sam, kao i svi vi, pa to je i dalje nedefinisana želja/potreba, ali visi iznad glave već izvesno vreme. Ne isključuje i da ću napisati završnicu staroga mi demonskog romana, only for my eyes, kako bih umirila svoju junakinju... jer sve vreme je držim u neizvesnosti... a i ona mene! Ili ću sesti i dati život drugom karakteru. Zašto to ranije nisam učinila? Naprosto nije se dalo spontano (na silu ne ide i nema smisla). Da ne govorim da ne pamtim više ni detalje nit razumem šta je pisac onomad hteo reći! Ne znam kako ova JA da se unese u glavu stare JA koja je sve to kreirala u hodu (pisano bez unapred osmišljenog scenarija). Ne osećam povezanost, niti bih umela da se nadovežem. Tu je bila kvaka. Elem, nije ovo najbitnije, ali je naprostiji primer (da ne idem u naširoko objašnjavanje daleko bitnijih zbivanja koja su protutanjala do sada) jednog PROCESA koji je počeo baš od eklipse 1998. (a to shvatih i sama pripremajući ovaj tekstić).


Nekome ova digresija može poslužiti zarad boljeg razumevanja, posebno ako su ova pomračenja aktivirala polja koja se tiču same profesije i rada. Nebitno o čemu govorimo (svakog ovo individualno pogađa), isto ovako ćemo razmatrati i nov proces koji traje do avgusta 2036. – tu je ZREO PLOD. MAKSIMUM maksimuma, kako hoćete. Ako treba da dogurate do Holivuda, pa ne možete ove sekunde dok ste u minus nuli! Ako se osvrnete unazad i presaberete sve što vam se dešavalo proteklih 19 godina, ako niste zadovoljni ishodima – biće mnogo toga da se menja, zar ne. Korak po korak. Prvo odakle ćete zasigurno krenuti ste VI sami: um, duša, duh. Ova eklipsa nas jako usmerava ka SEBI.


totalna solarna eklipsa i njen uticaj, pomračenja i astrologija, šta nam donose eklipse?


Kada govorimo o odnosima (ključna tema za Ascedent u Lavu/Vodoliji uz poželjnog vladara u fiksnom znaku) – DA, postoji potencijal da se formiraju važni odnosi (koji mogu težiti braku, bar u esencijalnom kontekstu samog pojma), ali prvo smo u fazi samog Mladog Meseca: alhemijskog venčanja muško-ženskog principa (Anime/Animusa) koji svi nosimo u sebi. Oni su objedinjeni u Mladom Mesecu – jedan entitet. No, prvo moramo da prođemo kroz „I complete ME“ fazu da bismo se potom spojili sa opipljivim partnerom/partnerkom (Uranom u ovom slučaju). Ne očekujte zdrave i happy odnose ako ste i dalje u izdanju: konzumira me autodestrukcija, zlopatim se u patološkim vezama, mrzim sebe... Totalna solarna eklipsa nam primarno savetuje da SLUŠAMO SVOJE SRCE – šta nam to diktira? Tu je i Mars, daje nam hrabrost. Potom, da se pozabavimo dostojanstvom, samopoštovanjem, samopouzdanjem, verom u sebe i u sam život. Nije bitno u kom smeru će se nešto odraziti, da li na ljubavnom planu, poslovnom... to će zavisiti od NOVOG „ja“. A ako ima mnogo da se radi na njemu – trebaće vreme, mnoogooo vremena, pa se posvetite tome koliko ODMAH. Ostalo će dolaziti samo po sebi, u skladu sa vašim ličnim progresima.

Ukoliko vam eklipsa pokreće neki natalni aspekt koji je disharmoničan, sa kojim se inače mučite, ne umete da ga razrešite – tražiće da se njim dublje pozabavite, da sasečete obrazac koji stalno ponavljate (zbog tog aspekta). Npr. eklipsa vam je pala na natalnu konjunkciju Venere-Saturna, to će biti vaša TEMA, po pitanju svega što taj aspekt simbolizuje u vašem chartu (može da se tiče i zdravlja, komunikacije... ne samo ljubavi), ali i u onom bazičnom kontekstu aspekta – na najličnijem (unutrašnjem) planu. Nemaš veru u ljubav? Pa nađi je. Neće niko drugi to umesto tebe!



with love,
Cat

EDIT: o totalnoj lunarnoj eklipsi u Lavu pročitajte na:
 TOTALNA LUNARNA EKLIPSA (31. januar 2018.)



CONVERSATION

3 comments:

  1. Draga Cat, ja sam Bik / Škorpija i veruj mi nikad mi nije bilo ovako ludo! Bukvalno, ne znam gde udaram od 21. avgusta, osećam da mi se tlo pod nogama pomera i kao da samo "ulazim" u neki THE END, posebno na profesionalnom planu. Tako da ova eklipsa definitivno drma Bikove, ali i oko mene je neki utisak da zatvaramo jedno životno poglavlje i pripremamo se za drugo! Ali tvoj tekst kao i uvek značio mi je da malo preciziram sve i shvatim da sve ima svoj "trenutak" s razlogom! Kiss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve ima svoj trenutak, a i razlog.
      Cmoka ❤️

      Delete
  2. Ja imam u natalu pomračenje Sunca na 28 Blizanaca, i ova me je eklipsa, i pre nje mesečva, potpuno bila smlavila i okrenula naopačke. Stalno se vraćam ovom tekstu, i pratim razvoj situacije...

    A čekam i nove tekstove, da nam rasvetliš :)

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!