Tranzitni Jupiter u Škorpiji {horoskop 10. oktobar 2017 – 8. novembar 2018}: Moć, kontrola, novac & sex

Jupiter u Škorpiji, tranziti Jupitera u astrologiji, moć, kontrola, novac, sex
Sonora Webster Carver



„Pakao nisu drugi (ljudi). Pakao si Ti“ – poruči Sartru (pa i nama) Vitgenštajn (čovek koji se odrekao celog svog porodičnog nasleđa, da ga isto ne bi učinilo jednim od najbogatijim aristokrata u tadašnjoj Evropi), a i sa razlogom. Naš dotični egzistencijalista, tvorac „Mučnine“ (kakvih li naslova!), kasnije i komunista, imao veoma gadan trip sa konzumacijom meskalina kao vapajem za dotokom inspiracije (ništa čudno za umove tog doba, i Haksli ga je uzimao, te svoja iskustva pod njegovim uticajem pretočio u „Vrata percepcije“). Naime, počeo je da vidi svuda oko sebe morske živuljke: oktopode, meduze, jastoge i primarno rakove, koji su ga godinama pratili gde god da je išao. Sam je to spomenuo u jednom intervjuu 1971. Čak im je po buđenju govorio: Dobro jutro, bebe moje, kako ste spavale? A na predavanjima (na univerzitetu) da moraju biti tihi i mirni do zvona. Međutim, halucinacija je opstajala. Obratio se psihoanalitičaru, Žak Lakanu, koji je ustanovio da su rakovi zapravo bili oličenje njegovog straha od samoće i odbacivanja od drugih; da je velika doza meskalina probudila njegovu adolescentsku anksioznost, indukujući vrlo neprijatan osećaj izolacije; ali i da je Sartr još u detinjstvu razvio snažan strah od morskog sveta (a droga ni ne otkriva ništa novo, već prastaro – prisutno u nama). Nije nelogična dijagnoza za čoveka sa konjunkcijom Meseca (u Vodoliji) i Saturna (u Ribama), uz Neptuna u Raku (u 8. polju). Nije ni ova uvodna reč bezrazložna, kako povlači neke od ključnih tematika tranzita Jupitera u Škorpiji, kojima počinjemo tek da se bavimo od 26. oktobra. Megalomanski fokus: januar, april i septembar 2018.



Gnothi seautón! {spoznaj samog sebe!} 
& Meden ágan! {ničeg previše!}



Pitanje egzistencije (kao širokog pojma), posebno od ulaska Saturna u Jarca 20. decembra (čitajmo njegovog vlasnika, Kjerkegora!) se nameće, ali i osvešćivanje i dublje razumevanje mnogih messy unutrašnjih čvorova, uz poželjno rušenje berlinskih imaginarnih zidova (i onaj pravi bi srušen tokom poslednjeg tranzita Saturna u sedištu). Iako normalnost zasigurno ni ne postoji, svi imamo dijagnozu, ne treba baš ni pribegavati solipsističkim distrakcijama. Čeka nas intenzivan rad (u svakom smislu) i sukcesivno (samo)vađenje džigerice + recikliranje tuđeg usput pokupljenog đubreta, uz poželjne konsultacije sa stručnim licima. Ne ustručavajte se. Mentalnom se zdravlju mora dati omaž. Zarad opšteg blagostanja i rotacije perspektive – ili kako bi Marko Aurelije (Jupiter u Škorpiji), u razgovorima sa samim sobom, rekao: „istine“. 


Sve je dobro dok sebe preispitujemo, zar ne. Obično oni kojima je doslovno neophodna i hospitalizacija to nikada ne čine. I dakako osećaju jak prezir (strah) prema prvobitno spomenutoj kategoriji ljudi. Srećom, od sebe se pobeći zaista NE MOŽE. No, i drugog treba razumeti, jer čovek jeste najveća opasnost današnjice. 



Fabulous prilika (!) da se:




  •    „unovči“ trauma, izvrši egzorcizam psihopatoloških strahova (koren neuroza) i kojekakvih fobija (agorafobija, filofobija...); ukroti OCD, obuzdaju panični poremećaji, anesteziraju kompleksi inferiornosti ili superiornosti (kompenzacija „prve“ patologije, ne idu ponaosob)...
  •     iz drugog ugla iznova sagledaju memljivi ćoškovi, ona mračna strana ličnosti i života, ali ne zarad očajavanja, već amputacije viška. Kakvog? Zavisi kakve ćete tajne ćupove iskopati, koliko vam je išlo od ruke decenijsko kolekcionarstvo.
  •    spozna širok dijapazon EMOCIJA i OSEĆANJA – na kojima je megalomanski FOKUS, te i na njihovoj ekspanziji. Da li zaista znamo šta osećamo ili to interpretiramo kroz ne/kritičko mišljenje (povodom nečega/nekoga)? Dublje razumevanje osećanja i razvijanje prave INTIMNOSTI sa sobom menjaće radikalno i ličnu filozofiju života, a najpre poslužiti kao inspiracija da se ISCELE (i arhetipski) plikovi na duši i PROČISTE arterije od OTROVA (bukvalno ili figurativno).


U svemu ovom mnogo nam pomaže savezništvo Jupitera sa Neptunom (31. oktobar 2017 – 7. januar 2018., 5. april – 23. septembar 2018.) i Hironom (6. januar – 26. mart, 4. oktobar – 26. novembar 2018.). Posebno po pitanju brže i uspešnije regeneracije. Imaćemo entuzijazma za posao, a i olakšica ne bismo li ga izgurali do kraja, uspešno. Ukoliko smo na ovaj Put krenuli od jeseni 2005., možemo očekivati konačno priznanje.






Međutim, nismo klonovi i sve je individualno. Jupiter ima tendenciju ka preterivanju. Na stupnju Škorpije uvek famozno ILI-ILI, ali slobodna (ne apsolutna) volja postoji. Mi odlučujemo hoćemo li jesti prirodan opijum – makovnjaču (još nam je sumerska civilizacija na glinenim pločicama ostavila recept) ili se „bosti iglama“ (put do pakla popločan dobrim namerama ili: od maka do heroina)... što nije preporučljivo. No, kako ono bi: ljudi će učiniti SVE, ma koliko bilo apsurdno, ne bi li izbegli suočavanje sa svojim dušama. Sam čovek nosi dualizam u sebi, klicu biofilije i klicu nekrofilije, što ne smemo negirati, niti osuđivati. Zato pored jačanja apetita za samoisceljenjem imamo i kontrast: jačanje apetita za samouništenjem. Zmija (Pluton) je vrlo moćan simbol i ujedno guru, ali malo ko ume da je pripitomi, počev od one minijaturne što elektrizira u dnu kičmenog stuba (Kundalini, here I am!) – odatle i potiče velika opasnost. Olako se može probušiti zaštitna membrana ako se ne uspostavi samokontrola (još jedan ključan termin ovog tranzita) na vreme.

Milan Mladenović (natalni Jupiter-Neptun u Škorpiji) napustio nas je 1994. (tranzitni Jupiter u Škorpiji) – nije baš da je morao. Setimo se i Kobejna koji se borio sa depresijom, suicidnošću i zavisnošću, iste godine otišao sa ovog sveta, pridruživši se Džoplinovoj, Hendriksu i Morisonu (svi umrli tokom tranzita Jupitera u Škorpiji 1970/1971). Međutim, famozni Club 27 je pod velom misterije (kao i Elvisova smrt – natalni Jupiter u Škorpiji), a neke teorije zavere to zasigurno nisu. I one će nas više zaintrigirati, čega god se konkretno ticale.



Mistika, magija i religija.






Koncept života-smrti-vaskrsenja biće primamljiva teritorija za detektivsko njuškanje. Flert religije, mistike i magije vodi... u šamanizam? Izdavanje poternice za Bogom? Verovatno. Čeznja za Njim postoji. Bili mi svesni ili ne, svi težimo ka onostranom (razlikujemo se po „metodi“). Zato smo i konstantno gladni (sada bitan pojam) zemaljskih zadovoljstava, putem kojih ponajviše degustiramo i samu moć. Nikad konačno zadovoljeni, jer ko uopšte i može posedovati samo zadovoljstvo? Još i još i još... Repeticija u nedogled. Gde je konačna ekstaza? U metafizičkom iskustvu, sjedinjavanju sa božanskim, onom što keš (postaje opsesija) ipak ne kupuje. Pre toga, najviše što se Ovde može dosegnuti kao ekstatično jeste Ljubav. Osećaj pripadanja, povratka k sebi, pronalaženje „doma“ u drugome (u sebi). Kome se „posreći“... 




Seksualna (r)evolucija. Partnerski odnosi.





Da, treba nam (i) seksualna (r)evolucija i edukacija. Uostalom, znamo da „emancipacija“ nije pustila koren na svakom parčetu planete. Verovatno da će se potegnuti i problematična pitanja seksualnih i reproduktivnih prava. U međuvremenu, obuzdajte apsurdne ratove zasnovane na nepoznavanju gramatičkog i prirodnog roda! A ukoliko ste već u teoriji ostrašćeni, molim vas, budite joj dosledni i u stvarnom životu, u ona četiri zida. Ko razume – shvatiće.

Puke orgije žuljaće frustracijom, iako im se može pribegavati. To i zavisi od onog koliko smo zapravo intimni sa sobom. Ako nismo, teško da ćemo biti i sa drugim, čak i da postoji želja. Jupiter je avanturista, a Škorpija ume da se uvalja u živom kreču (premda viši stupanj ne podnosi ništa mlako i površno) – ode u svoj mazohizam, najčešće usled praistorijske povređenosti. No, niko nas ne juri sa puškom, sami biramo/odbijamo partnere u skladu sa svojom „draumom“ (trauma + drama)! Stoga, pitanje monogamije i poligamije ostaje otvoreno. Kako god i šta god – tražićemo bar nekakav INTENZITET i privatnost. 

Tu su i različite seksualne inhibicije koje i te kako more savremenog čoveka i ne treba ih potcenjivati, a traže konstruktivno rešenje. Opstanu li, ojačaće višestruko tokom naredne godine, te možda prouzrokovati i državni bankrot! Seks ne treba (dodatno) banalizovati (uveliko je degradiran), a i psihijatri mudro tvrde da nema čiste frigidnosti niti impotencije tamo gde ima prave Ljubavi. Kosmos klima glavom potvrdno.

Ima li uopšte smisla biti u pseudo „odnosu“ u kom sam samo Ja a Ti robot na dugmiće, ili ego-pojačivač koji podražava moju veštačku ličnost (promenljivu u skladu sa Mesečevim menama)? Teško da će funkcionisati (zar je ikada?) i opstati (ukoliko već postoji). Autarkija u dvoje nema više kosmički blagoslov, iako možemo zastraniti. Duševna „prostitucija“ je elitna, no nema valutu. A „najstarijeg zanata“ će biti, bez brige. 

Šta je privlačno? Tajanstvenost, senzualnost, magnetična penetrirajuća ličnost stupaju na scenu, kao uslov i za aferu. Nije više fasada interesantna, niti reagujemo intelektualno na partnera (sada već imamo emocionalnu reakciju), niti nam je stalo do veze poze radi, niti do održanja njenog spoljašnjeg sklada. Sve se preusmerava ka unutra, jer Škorpija je fiksna i introvertna. Ljudski odnosi se proširuju i produbljuju u vidu potpunog predavanja, i u potpunoj eksploataciji i sebe i drugog, što jeste fatalistički pristup: sve ili ništa. Žongliranje na sredini, zadovoljavanje poluzadovoljstvom, biće mučnije nego ranije jer postajemo svesniji predstave o idealnom partneru unutar nas samih. Duboko emocionalno iskustvo, koje predstavlja ogledanje u Drugome, daje nam mogućnost da prodremo duboko u sopstvenu psihu, do onih najskrivenijih želja i potisnutih ličnih nesvesnih sadržaja, koji nam ionako mrse mnoge konce. Ako ste digli ruke od smislenog, intimnog (i) emotivnog odnosa, možda treba opet da porazmislite. Uostalom, možda nećete ni imati kada.


“So she thoroughly taught him that one cannot take pleasure without giving pleasure, and that every gesture, every caress, every touch, every glance, every last bit of the body has its secret, which brings happiness to the person who knows how to wake it. She taught him that after a celebration of love the lovers should not part without admiring each other, without being conquered or having conquered, so that neither is bleak or glutted or has the bad feeling of being used or misused...” - Hesse 




Sloboda. Kontrola i moć.




Prvo što mi je palo na pamet u vezi sa Jupiterom u Škorpiji je gnostički pojam kenome (praznina, tama...), ne nužno u negativnom kontekstu jer i kabalisti bi se složili da se upravo iz nje i ide u pleromu (tzv. božanska punoća). I sam Niče nam je to sugerisao, kao i mnogi drugi. Jupiter u Škorpiji je pomalo neobičan i povlači brojne kontradiktornosti, od kojih i jesmo satkani.

Zavisna smo bića po samom rođenju (krenimo od toga koliko nam samo treba da prohodamo?), sve vreme težimo da se oslobodimo nekakvih stega  (npr. društvenih, borimo se za ljudska prava, ekonomsku ili kakvu god slobodu), a istovremeno vučemo u sebi i strah od nezavisnosti tj. slobode, koji osvešćujemo najčešće kad se tek nađemo u njoj – u zoni nekomfora. Tada počinjemo da uviđamo i problematiku unutrašnje slobode. Sloboda povlači za sobom ogromnu odgovornost, te zato i može biti veoma teška. Naravno, kompleksan je fenomen, i filozofski i politički, ali ako je ikako možemo definisati, punoća bi bila adekvatna reč. Ipak, nisu nam dovoljne samo ekonomske, političke, društvene okolnosti da bismo bili zaista slobodni – iako jesu uticajne. Ponajviše se rvemo sami sa sobom, onim što jedino i posedujemo, nad čime imamo svakodnevni uticaj. A unutar nas postoji dosta ograničenja kojih smo ne/svesni i koja ne umemo da uskontrolišemo. Kako njih nadvladati? Mučnije nego da smo i dalje u starom robovlasničkom poretku. Odakle tolika potreba za samouništenjem čak i kada nam je data „spoljašnja“ sloboda? Uglavnom iz unutrašnje praznine (zato i spomenuh gnostike), čime god bila izazvana, koju nekako popunjavamo. Besmisao ume da se nadoveže na nju, a sve se da preživeti ako njega nema u najavi. To je valjda i razlog zašto su ljudi u vreme velikih siromaštava i stradanja bili bar naizgled srećniji od nas danas – kolektivno otuđenih, depresivnih i usamljenih. Nije nedostatak novca kriv baš za sve.

Svest o onom što se dešava oko nas i u nama može biti zaista teška, posebno ako imamo želju da budemo budni. Svet mašte i fantazija je tu kad prigusti, ali nekome ni on nije dovoljan. A ako nas već spopadne praznina ili besmisao, tragamo za ventilima, najčešće tražeći novu vrstu zavisnosti. Hoćemo instant rešenje, da potisnemo nepodnošljivu nam stvarnost (kako je već individualno doživljavamo), pa se planira eskapizam neke vrste. Narkomanija je široka kategorija i ne tiče se samo konzumacije hemije. Može biti neutoljiva glad za novcem, abnormalnom kontrolom i „moći“ (svaka zavisnost i jeste slabost), promiskuitet, šta god. Na stupnju Škorpije nije nimalo zahvalno ići tom stazom, iako je apsolutno moguće (ekstrem). Ponavljam, ona je fiksna i unutar nas – tu se uspostavlja suštinska dominacija.  Kako da imam moć nad onim unutar sebe? A što manje imam samokontrole, sve više jača potreba da se drugi (apsolutno) kontroliše, čak i do trivijalnosti. Uostalom, da li je kontrola uopšte moguća?


Suzanna Scott
Pamtite li onu Ršumovićevu pesmu o vuku i ovci? „Kad je vidi kako pase, vuk naprosto ne zna za se... ovca ne sme da se brani, vuk se njenim strahom hrani... ne razumem te odnose ni zašto se ne podnose.“  Dublje razumevanje MOĆI, za kojom će biti pomame, je takođe bitno. U kom to grmu zeka leži? Tragično je koliko su tu pobrkani lončići. Ako sebe doživljavate kroz vizuru kakvog Boga, onda vam i treba adekvatan saputnik, u oličenju drugog Boga ili Boginje. DOSTOJAN „protivnik“ za odmeravanje snaga. Svoj se svome uvek raduje!

“I can easily imagine belonging to one man for my entire life, but he would have to be a whole man, a man who would dominate me, who would subjugate me by his inate strength... The only man whom I could love permanently would be he before whom I should have to kneel.” - Leopold von Sacher-Masoch





Da nam se zaista drugi SAM „preda“, bez ikakvih naših kalkulacija i manipulacija, ne bismo ni imali potrebu za njegovim nadzorom, koji i podrazumeva naše pre/davanje moći drugome (on postaje naš glavni fokus, tu trošimo svoju energiju). U suprotnom, konstantno strepimo da će nešto da krene po zlu, da će plen da šmugne iz podruma. U krajnjem slučaju, možemo se temeljiti na zavisnom odnosu od tuđeg, recimo, straha, što nam godi... ali eto nas opet u gubitku svoje slobode. Zamka. Ko vlada ovim svetom? Ljudi iz senke. Olako padamo na imitacije moći, posebno one koje vidimo kroz nasilnički oblik. Velika je razlika između poslušnosti i pokornosti. Iskustvo daruje mudrošću, postoji i nešto što je samo prividna submisivnost – detalj koji mnogima ume da promakne. „I have lost all my strength, but from your power I am able...“




Istorija. Otkrića. Novac.



Od tranzita Jupitera u Škorpiji možemo očekivati obelodanjivanje tajni i na širem planu, povratak na mesto zločina, preispitivanje tačnosti istorije, koja je neretko izrežirana u skladu sa nečijim interesima, zarad stvaranja sukoba ili izazivanja ratova (znamo valjda svi šta je bilo početkom 90-ih na našim prostorima). Politika, danas se čini najgorom verzijom eklektike, je uvek bila đavolja rabota i zaista ne treba ginuti u njenu čast... Sačuvaj nas Bože reinkarnacije Nerona (Jupiter u Škorpiji)!

Nadajmo se i otkriću „pravih“ lekova za kancer i AIDS (sam termin ustanovljen od septembra 1981 – pod tranzitom Jupitera u Škorpiji), koji se ekstremno raširio pod tranzitom Plutona u Škorpiji (od jeseni 1983.) – ili barem otkrivanju tvorca istog. A ukoliko on postoji, mora biti da je osmišljen i protivotrov zarad spasa elite, zar ne. Ako ove bolesti nisu nužno „veštačke“, sumnjam u dosadašnje nepoznavanje leka. Kao što je poznato, obično se otkrića važna za čovečanstvo poznaju bar 100 godina unapred. I ratovi se predviđaju i osmišljavaju unapred. Kad počnete da rovarite studiozno, sam se nametne znak pitanja kod spontanosti događaja. U svakom slučaju, treba se pripaziti infekcija, virusa, polno prenosivih bolesti, na stranu mogućnosti i da se pronađu dodatne remedije za postojeće. Nadajmo se i da se neće povampiriti „zastarele“. 

Novac? Postaje ozbiljna opsesija. Iako je neophodan za egzistenciju, nemojte dopustiti da postane smisao života, religija, zamena za psihoterapeuta ili seksologa. Kroz istoriju su se dešavali veliki bankroti (ili začeci istih) pod vladarima sa Jupiterom u Škorpiji, ali nad time, iz ove pozicije u kojoj smo, zaista nemamo uticaj. Zato: radite ono što možete, najbolje što umete, ne precenjujte se, ne potcenjujte, težite višem i boljem uz negovanje zahvalnosti za sve što vam je dato ili što ste postigli. Jupiter nam uvek daje bar nekakvu priliku da nešto oplemenimo u sebi ili u svom životu, ali treba je i prepoznati i prigrliti. Individualno se može manifestovati različito. Nekom će biti glory momenat, nekome i ne baš. No, sve to ne zavisi samo od Jupitera. Kosmos je tim. 



Jupiter je prethodno boravio u Škorpiji:


26. oktobar 2005. – 24. novembar 2006.; 11. novembar 1993. – 9. decembar 1994.; 27. novembar 1981. – 26. decembar 1982.; 16. decembar 1969. – 30. april 1970., 15. avgust 1970. – 14. januar 1971., 5. jun – 11. septembar 1971.; 13. januar – 20. mart 1958., 7. septembar 1958. – 10. februar 1959., 24. april – 5. oktobar 1959.; 24. septembar 1946. – 24. oktobar 1947.; 11. novembar 1934. – 9. novembar 1935. (...)


Srećno!



CONVERSATION

2 comments:

  1. Misteriozna cat lady,

    Savrseno,magicno.Nijedan treptajoka, citajuci Vase remek delo.Bravoooo!
    Sa nestrpljenjem ocekujem Saturn enters Capricorn👌💋💋💋

    Srdacan pozdrav,
    Katarina Jez

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!